Magyar Templom-felújítási Program: Kárpát-medence-szerte 1800, a Felvidéken 101 szentélyt újítanak fel - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyar Templom-felújítási Program: Kárpát-medence-szerte 1800, a Felvidéken 101 szentélyt újítanak fel

A magyar kormány támogatásával folytatódik az anyaország és a Kárpát-medence egyházi épített örökségének megújulása. A Magyar Templom-felújítási Program keretében a Felvidéken is több templom újítanak fel. A részletekről a komáromi katolikus plébánián május 11-én megtartott sajtótájékoztatón számolt be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke és Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke. Előzetesen az egyházi vezetőkkel egyeztettek ez ügyben.

A találkozón egyebek mellett elhangzott, hogy Kárpát-medence-szerte 1800 templomot újítanak fel.

A Felvidékre juttatott 1,5 milliárd forintnyi támogatásból 96 településen 69 római katolikus, 25 református, 6 görögkatolikus, és 1 zsidó szentély többnyire állagmentő javítására és szépítésére kerülhet sor.

Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta az egyházi közösségek nemzetmegtartó szerepét.

Leszögezte: a magyar kormánytámogatás a magyar-szlovák jószomszédi viszony erősítését is szolgálja, hiszen a határ mindkét oldalán élők sok tekintetben egymásra vannak utalva.

A magyarlakta települések plébániáin pedig együtt szolgálnak a magyar és a szlovák atyák, s e jelentős támogatás nemzetiségi, nyelvi hovatartozásra való tekintet nélkül egy-egy egyházközösséghez tartozó valamennyi hívőnek a javára válik.

Forró Krisztián rámutatott, a templomfelújításokra és további fontos célok megvalósítására a szlovák kormánynak is forrásokat kell biztosítania. Azok kiharcolásához közös és erős magyar parlamenti képviseletre van szükségünk.

A jószomszédi viszony fontos, ám a magyarországi segítség mellett az is elengedhetetlen, hogy a helyi magyar közösség összezárjon.

A jövőben elengedhetetlen, hogy megfelelő parlamenti képviseletünk legyen, mert ott születnek a rólunk szóló döntések” – mondta a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

Ahogy elhangzott: minden kérelmezőnek megítélték a kért támogatást, ha a beadványa formailag megfelelt.

A lelkiatyáknak fontos szerepük volt abban, hogy ekkora támogatást kaptunk, hiszen remek pályázatokat írtak” – emelte ki Kiss Róbert kanonok, s megköszönte a magyar kormány újabb jelentős támogatását.

A találkozóról és a támogatási program részeleteiről bővebben a Magyar 7 hetilap május 18-i számában olvashatnak.

Ma7

Kapcsolodó cikkek