Magyarellenesség a Sepsi OSK-Konstanca meccsen is: az UEFÁ-hoz fordult a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Magyarellenesség a Sepsi OSK-Konstanca meccsen is: az UEFÁ-hoz fordult a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

Levélben fordult az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az augusztus 9-i Sepsi OSK-Farul Constanta meccsen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.

A jogvédelmi szolgálat határozott fellépésre sürgeti az UEFA-t az ügyben, hiszen elfogadhatatlan a mérkőzésen tapasztalt, a Sepsi OSK játékosait ért idegengyűlölő magatartás. Ez az incidens a korábbiakhoz képest is súlyosnak minősül, holott lassan általános jelenséggé válik a magyarellenesség a romániai lelátókon. Felháborító, hogy a meccset nem állították le, a hatóságok a nem foglalkoztak a bekiabálásokkal, és még akkor sem léptek fel, amikor a szurkolók köpködték a játékosokat és üvegekkel dobálták őket.

A levélben a jogvédelmi szolgálat vezetője Benkő Erika arra is kitér, hogy a román labdarúgó szövetség ez idáig nem ítélte el a történteket és szankciókat sem szabott ki, a hatóságok sem végeztek rendfenntartást a meccs alatt, csak tétlenül nézték, mi történik.

„Azt is kérjük a levélben az UEFA-tól, hogy monitorizálják a román bajnokságot, hogy a hasonló incidenseknek vegyék elejét, és ha hasonló történik, akkor a rájuk jellemző szigorral példás szankciókat rójanak a klubokra. A Román Labdarúgó Szövetségnek nem kifogásokat kellene keresnie, hogy miért nem tudnak hatékonyan fellépni, hanem igenis határozott álláspontot kellene képviselniük a gyűlöletbeszéd kérdésében és együttműködniük a parlamenttel abban a tekintetben, hogy a törvények lehetővé tegyék a problémás szurkolók kitiltását a stadionokból, ugyanis a törvényhozás úgy működik, hogy a bizottsági munkák során a pozitív vélelmezéshez szükség van az illetékes minisztérium, valamint az illetékes sportszövetség támogató álláspontjára.

Ha a Román Labdarúgó Szövetség és a sportért felelős minisztérium nem vesz részt a törvény módosításának és kidolgozásának folyamatában és nem támogatják a szükséges javaslatokat, egyértelmű, hogy a törvényt nem lehet megszigorítani, márpedig erre mindenképpen szükség van. Ezirányú javaslatainkat már megtettük ezzel kapcsolatosan a labdarúgó szövetség és a belügyminisztérium által épp e célból szervezett műhelyeken, de a továbbiakban is állunk rendelkezésükre” – emelte ki Benkő Erika.

Transindex

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80