Magyarkanizsán is megemlékeztek a szabadságharc és forradalom vértanúiról - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyarkanizsán is megemlékeztek a szabadságharc és forradalom vértanúiról

Magyarkanizsán tegnap a nagytemetőben, az aradi vértanúk faragott táblája előtt emlékeztek meg a helyiek az 1849. október 6-i eseményekről és az aznap kivégzett honvédtisztekről. Az eseményen a szabadságharc valamennyi hősére koszorúzással egybekötött emlékműsorral emlékeztek meg az idén is.

A hagyományokhoz híven a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés a magyarkanizsai nagytemetőben, melyet a Cifraszűr vegyes kórus tagjai adtak elő. Majd ünnepi keretek között Horváth Ákos káplán megáldotta az oromhegyesi fafaragók által készített emlékművet. Ezt követően Kávai Szabolcs helyi történész megemlékező beszédében Kiss Ernő altábornagy életét ismertette a jelenlevőkkel.

– Nem véletlenül Kiss Ernőt választottam, hiszen ő a Bánságban született, Temesváron, egy nagybirtokos család gyermekeként. Katonai pályát futott be a Habsburg hadseregben és 1848 egy fordulópont volt az életében, amikor az első naptól kezdve a forradalom és a szabadságharc ügyét szolgálta, elfogadva a hivatalos felelős magyar kormány utasításait.

A megemlékezésen jelen volt Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is, aki szerint fontos, hogy évről-évre megemlékezzünk elődeinkről.

– Bízom benne, hogy a jövőben a helyi intézményeket és a fiatalok is be tudjuk majd vonni a megemlékezésekbe, melyek által megismerhetjük a múltunkat. Úgy gondolom, hogy a megemlékezés nem politikai kérdés, hanem nemzeti kérdés és a kisebbségünk létének a kérdése az, hogy teljes egészében lássuk a történelmet és tisztában legyünk a múltunkkal.

Az eseményen az emlékezés koszorúit a többi közötta magyarkanizsai önkormányzat, Magyarország szabadkai főkonzulástusa, a Magyar Nemzeti Tanács és Vajdasági Magyar Szövetség képviselői helyezték el.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek