Magyarországi és székely falvak összefogásával avattak trianoni emlékművet - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyarországi és székely falvak összefogásával avattak trianoni emlékművet

Nekünk, magyaroknak súlyos áron megszerzett bizonyosságunk, hogy az egymás iránt vállalt felelősség tart bennünket össze, és őrzi meg a nemzetünket – emelte ki Varga Mihály a kompolti Trianon2020 Emlékmű avatásán. A három Heves megyei település: Kompolt, Kál és Kápolna, valamint három székely falu, Székelykál, Kápolnásfalu és Oklánd összefogásával született köztéri harangjáték a júniusban elhunyt Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész utolsó alkotása.

Száz esztendővel ezelőtt, idegen érdekek által vezetett kezek, egymást is kíméletlenül félre lökve, durva vonalakkal húzták meg Magyarország határait – idézte fel az 1920. júniusi eseményeket Varga Mihály.

„A magyar kormány 2010 óta sokat tett azért, hogy magyarságunkat itt a Kárpát-medencében a mindennapokban is megélhessük. Mint mondta: tesszük ezt akkor, amikor az anyaországi és a külhoni magyarok közös munkába, közös vállalkozásba fognak, vagy például amikor az egyes közösségek, az egyes emberek maguk határoznak úgy, hogy a magyarság összetartozásának méltó és időtálló emléket állítanak. Példát ad most erre Kál, Kompolt és Kápolna és három székely testvértelepülésük: Székelykál, Kápolnásfalu és Oklánd közössége” – fejtette ki a miniszter, tudatta a pénzügyi tárca lapunkhoz eljuttatott közleménye.

A tárcavezető kiemelte: így tudjuk bizonyítani, hogy minden külső erőt és ránk kényszerített diktatúrát képes legyőzni a magyarok összetartozása, egymás iránt érzett felelőssége. Varga Mihály kiemelte: az emlékművek – azzal, hogy megidézik a múltat – jövőt is adnak nekünk. A különleges, ércangyalokkal díszített harangjáték – Kő Pál és alkotó társa, Halassy Csilla alkotása – számos vetületben idézi fel történelmünket, örökül hagyva azt a következő nemzedékeknek.

MTI

Kapcsolodó cikkek