Magyarországi gyógyszerszállítmány érkezett Hargita megyébe a koronavírusos betegek számára - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Magyarországi gyógyszerszállítmány érkezett Hargita megyébe a koronavírusos betegek számára

A magyar kormány támogatása által jutott el Csíkszeredába egy széles körben elterjedt, a koronavírus ellen hatékonynak bizonyult gyógyszerkényítmény. A csütörtöki átadáson Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselete volt jelen, a készítményből pedig a térség kórházai is fognak részesülni.

A csütörtök reggeli, gyógyszerátadó sajtóeseményen Tóth László főkonzul kihangsúlyozta, hogy Romániában és Székelyföldön is egyre súlyosabb a helyzet a világjárvány miatt.

Reméljük, hogy sok, súlyos állapotban levő székelyföldi ember gyógyulását fogja segíteni ez a szállítmány. Bárcsak ne kellenének ilyen jellegű segítségek, de látszik, hogy nehéz helyzetben van az egészségügy – közölte.

A főkonzul az oltás felvételének fontosságát is hangsúlyozta hiszen – mint mondta – jelenleg csak ezen a módon fékezhető meg a járvány terjedése.

A főkonzul megragadta az alkalmat és köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik most vannak a legnagyobb terhelés alatt. Az adományként érkezett ezer doboz Favipiravir készítmény összértéke 200 ezer lej, vagyis 40 ezer euró.

Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere köszönetet mondott a múlt héten átvett öt hordozható lélegeztetőgép és a most érkezett szállítmány kapcsán is, amelyekek ugyanazon adománycsomagot képezték. Mivel az adomány a székelyföldi közösséget szolgálja, a gyógyszeradag felét szét fogjuk osztani a térség többi kórházai között, természetesen az igényeknek és a készleteknek megfelelően.

Mi is örülnénk, ha nem lenne szükség ilyen adományokra, de sajnos a betegek száma egyre csak nő – tudatta. Közölte, hogy a szállítmány több mint ezer koronavírusos beteg kezelését teszi lehetővé, az adomány pedig biztonságot jelent az egészségügyi intézmények számára. Megtudtuk: jelenleg 138 koronavírusos beteget ápolnak Csíkszeredában, amelyből 109 súlyos állapotban van és oxigénes légzéstámogatásra szorul. Azt is hozzátették, hogy a beutalt páciensek 80 százaléka nem volt beoltva.

Fotó: Székelyhon

Mit kell tudni a gyógyszerről?

Az általunk megkérdezett gyógyszerész szerint a tabletta formájában adható Favipiravir azokban a sejtekben fejti ki leginkább hatását, amelyekbe a fertőzés bejutott. „Tulajdonképpen meggátolja a vírus szaporodását. Széles skálájú antivirális szer, amely az RNS-típusú vírusokkal szemben lett kifejlesztve. Korábban influenzás tünetek kezelésére használták, de hatásosnak bizonyult a koronavírussal szemben is. Szedése csak több nap vagy akár egy hét után fejti ki a hatását, de fontos, hogy a betegség korai szakaszában már elkezdődjön a kezelés” – mondta. A román kormány sürgősségi rendelettel múlt héten hagyta jóvá, hogy a betegség enyhébb formáiban szenvedő Covid-pácienseknek a járóbeteg-szolgáltatáson keresztül, otthoni kezelésre fel lehessen írni a Favipiravir gyógyszert. Gyógyersztárakban egyelőre nem kapható a kisebb és nagyobb kiszerelésekben is forgalomba került készítmény, az ötven tablettás doboz pedig több mint 400 lejbe kerül.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek