Magyarul a Muravidéken: 82 pályázat érkezett - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyarul a Muravidéken: 82 pályázat érkezett

A magyar mint anyanyelv tanulását ösztönző „Magyarul a Muravidéken” támogatási program pályázati kiírására az október 8-án lejárt határidőig összesen 82 személy pályázott. Jelenleg a pályázati hiánypótlások időszaka zajlik. A támogatási összeg a beérkezett pályázatok számától és a rendelkezésre álló kerettől függ.

Az egyszeri támogatás elnyeréséhez nyomtatványt kellett kitölteni és beadni a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének címére. A támogatásra jogosultak köre a 2020/21-as tanévben a kétnyelvű általános iskola 1. és 4. osztályos, a magyar nyelvet anyanyelvi szinten tanuló iskolásai, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola 1. osztályos, a magyar nyelvet anyanyelvi szinten tanuló diákjai, illetve azon diákok, akik a kétnyelvű általános iskolában a magyart anyanyelvi szinten tanulták, és középiskolai tanulmányaikat olyan szakon folytatják, amely nincs a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában, de anyanyelvi szintű fakultatív magyarórákat látogatnak, amelyek kivitelezője a Lendvai Kétnyelvű Középiskola. Továbbá a támogatottak közé tartoznak azon diákok is, akiknek sikeres általános érettségi, szakmai érettségi vagy záróvizsgájuk tantárgyai között a magyar mint anyanyelv is szerepel. A program kivitelezője a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete, amely a támogatási program szabályzata alapján minden tanévben pályázatot hirdet. A program kivitelezéséhez szükséges eszközöket a községi magyar nemzeti önkormányzati közösségek a törvény által meghatározott éves működési költségvetésük 1 százalékával biztosítják, míg a program kivitelezéséhez szükséges további eszközöket az MMÖNK vállalta fel. Ahogy már említettük, a támogatási összeg a beérkezett pályázatok számától és a rendelkezésre álló összegtől függ, de 200 és 300 euró közötti összegre lehet számítani.

Idén, ahogy már említettük, összesen 82 személy pályázott, ebből 55 általános iskolás és 27 középiskolás. A pályázatok feldolgozása és a hiánypótlás már zajlik. A támogatásról a kidolgozott szabályzat alapján egy különbizottság dönt majd, a bizottsági tagokat a támogatást adó intézmények, szervezetek nevezik ki.

Népújság

Kapcsolodó cikkek