Május közepétől a határon túli magyarok beoltása is elindulhat Magyarországon - Külhoni Magyarok
Hírek

Május közepétől a határon túli magyarok beoltása is elindulhat Magyarországon

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília kedden jelentette be, annyi vakcina érkezett Magyarországra, hogy bárki, aki oltásra jelentkezik, megkaphatja a vakcinát, innentől csak az oltási hajlandóság szab határt. A tiszti főorvos kijelentései tökéletesen alátámasztják Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth Rádióban néhány napja elhangzott szavait.

A magyar kormányfő szokásos pénteki rádióinterjújában az enyhítésekről, a kabinet vakcinabeszerzési stratégiájáról és a normális élethez való visszatérésről is beszélt. A műsorban, röviden, de arra is kitért, hogy május közepére annyi magyar állampolgárt beolthatnak, hogy minden magyar embernek, éljen bárhol a világon, legyen bármilyen állampolgársága, juthat vakcina. Erről az elejtett mondatról az egész magyar sajtó megfeledkezett.

Orbán úgy fogalmazott:

Nagy mennyiségben érkeznek vakcinák a következő két-három hétben, meg tudjuk duplázni néhány hét alatt az eddig beoltottak számát. Az azt jelenti, dátumot nem merek mondani, de valamikor május közepén előállhat az a helyzet – szerintem elő is áll majd –, hogy a regisztráltak száma és a beoltottak száma elmetszi egymást. Tehát mindenkit beoltottunk, aki regisztrált. Ekkor jönnek a világban élő magyarok, mert vakcinánk meg lesz. Ezért majd indítunk egy akciót arra, hogyha a Magyarországon élő magyarokat beoltottuk, akkor a világ bármely pontjáról lehet jönni annak, aki magyar, és meg fogja kapni a vakcinát.

Felvidéken, különösen a magyar határhoz közeli régióban az elmúlt hónapokban rendre felmerült, hogy a szlovák oltási kampány döcögése miatt a határon túli magyarok előbb kapnak vakcinát az anyaországtól, mint a föléjük telepedett utóállamtól.

Ezek a megjegyzések legfeljebb poén szintjén, inkább a szlovák kormány bénázásának, semmint a magyar oltási kampány sikerének szóltak.

A dolgok jelen állása szerint azonban nagyon úgy tűnik, önbeteljesítő jóslattal állunk szemben.

Ma7

Kapcsolodó cikkek