Már nem tekinti kockázati tényezőnek a magyarokat a román védelmi stratégia - Külhoni Magyarok
Hírek

Már nem tekinti kockázati tényezőnek a magyarokat a román védelmi stratégia

A nemzeti kisebbségeket már nem tekinti kockázati tényezőnek az elnöki hivatal által kidolgozott nemzeti védelmi stratégia, ezért az erről szóló parlamenti határozatot kedden az RMDSZ is megszavazta – tájékoztatta a Maszolt Csoma Botond képviselő.

A politikus elmondta, az RMDSZ frakciójának keddi együttes ülésén kielemezték a Klaus Iohannis államfő által beterjesztett dokumentumot, amely „erőforrásként” határozza meg a romániai etnikai kisebbségeket. Ezért a frakcióülésen az a döntés született, hogy támogatják a stratégiát jóváhagyó parlamenti határozatot.

Mint írtuk, a képviselőház és a szenátus a keddi együttes ülésén nagy szavazattöbbséggel megerősítette Románia 2020-2024-es időszakra szóló nemzeti védelmi stratégiát.  A NATO-tagországok kollektív védelmére és az ország saját intézményrendszerének megerősítésére alapozó új román védelmi stratégia tágabb összefüggésben a nemzetbiztonság külpolitikai, közrendvédelmi, oktatási, egészségügyi, gazdasági, környezetvédelmi, energetikai és kiberbiztonsági vetületeire is kiterjed.

„Romániának meg kell védenie polgárait, bárhol is tartózkodnának, szavatolnia kell biztonságukat, tiszteletben kell tartania jogaikat, intézményeit pedig a polgárok szolgálatába kell állítania. Románia ugyanakkor olyan ország, amely megvédi értékeit, érdekeit, jelképeit, de nemzeti javait és erőforrásait is” – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő, amikor az ország nemzetbiztonsági testülete, a Legfelsőbb Védelmi Tanács május végén elfogadta a 2020-2024-re szóló védelmi stratégiát.

Románia főleg az Oroszország és a NATO viszonyának megromlásával, a terrorizmus terjedésével, valamint a hibrid hadviseléssel és a kiberbűnözéssel kapcsolatos fenyegetésekkel számol, ugyanakkor külpolitikája és biztonságpolitikája alappilléreinek tekinti az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséget, valamint NATO- és EU-tagságát.

A keddi parlamenti szavazás alkalmával a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy nem szavazza meg a stratégiát, mivel az nem sorolja a nemzetbiztonsági kockázatok közé a korrupciót. A parlament 311 szavazattal 4 ellenében 38 tartózkodás mellett fogadta el az új román nemzeti védelmi stratégiát.

Maszol

Kapcsolodó cikkek