Március 30-a az orvosok világnapja - Külhoni Magyarok
Hírek

Március 30-a az orvosok világnapja

Március 30-a az orvosok világnapja. A kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államokból indult, ahol 1990-ben nyilvánították ezt a napot az orvosok napjának, hogy keretet adjanak azon gesztusoknak, eseményeknek és programoknak, amelyekkel ünnepelhetik az orvostudomány fejlődését, annak gyarapítását és elsősorban a szakembereiket, akik tudásukkal és empátiájukkal együttesen enyhítik a betegek szenvedéseit. Magyarországon 2015 óta szenteljük március 30-at az orvosok iránti tiszteletünk kifejezésére.


Az elmúlt évek statisztikai felmérései alapján Magyarországon és a szomszédos országokban közel 200 000 orvosi álláshelyet töltenek be. Bár az orvoshiány szinte mindenhol jelen van, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy magyar közösségeink egészségének megőrzéséért hálával tartozunk orvosainknak, akik szolgálatot teljesítenek a rendelőkben, kórházakban vagy egyéb külső helyszíneken. A közintézményekben történő anyanyelven történő ügyintézés egyik legéletszerűbb, de leginkább rejtett helyzete az orvos‒beteg párbeszéde, amelyben elengedhetetlen a pontos kifejezés és megértés. Ennek feltétele a szervezett magyar orvosképzés és az elhivatott szakemberek.

A mostani vészterhes időkben még nagyobb jelentőséggel bír ez a nap, hisz az orvosok és egészségügyi dolgozók azok, akik nap mint nap a frontvonalban állnak és küzdenek betegeinkért, családjainkért, nemzetünkért. Köszönettel tartozunk minden anyaországi és külhoni orvos honfitársunknak azért az erőn felüli munkáért, amellyel ezekben a napokban óvnak bennünket!

Köszönjük a nemzet érdekében végzett munkájukat, a következő időszakhoz pedig sok erőt, egészséget, kitartást és megbecsülést kívánunk!

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Kapcsolodó cikkek