Másodfokon is elveszítette Románia a Minority SafePack kapcsán indított pert - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Másodfokon is elveszítette Románia a Minority SafePack kapcsán indított pert

A fellebbviteli eljárás során is elveszítette Románia azt a pert, melyet az Európai Bizottság ellen indított a Minority SafePack kapcsán – adták hírül az európai polgári kezdeményezés koordinátorai.

„Következetesen döntött az Európai Bíróság, így Románia a fellebbviteli eljárás során is elvesztette a Minority SafePack bejegyzése miatt az Európai Bizottság ellen indított pert” – tájékoztatott a csütörtöki döntésről szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Vincze Loránt, a kezdeményezés koordinátora.

Mint ismeretes, Románia azért indított pert az Európai Bizottság ellen, mert szerinte az EB túllépte a hatáskörét akkor, amikor 2019-ben nyilvántartásba vette a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést (MSPI).

Úgy ítélte meg ugyanis, hogy a szabályozni kívánt kérdésben nem az Európai Unió az illetékes, hanem a román állam. A közlemény emlékeztet, hogy az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében megerősíti a Bizottságnak az MSPI európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslat nyilvántartásba vételéről szóló határozatát. Eszerint az európai bíróság kimondta: „A Törvényszék nem alkalmazta tévesen a jogot, amikor úgy ítélte meg, hogy a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatását, mint az Unió értékeit és céljait, figyelembe kell venni az Uniónak az e javaslat által érintett területeken való fellépése címén.”

Az Európai Bizottság 2017. március 29-i határozatával vette részlegesen nyilvántartásba az MSPI-t, Románia 2017. június 28-án terjesztette elő a határozat megsemmisítését kérő keresetét. Ezt az Európai Unió Törvényszéke 2019. szeptember 24-i határozatával elutasította, így a román állam fellebbezett, de ezúttal sem járt sikerrel, emlékeztet a közlemény. „Nyilván, Románia keresete már rég okafogyottá vált, hiszen azóta összegyűjtöttük a támogató aláírásokat, és az Európai Bizottság már döntést is hozott javaslatainkat illetően.

Ezzel együtt fontos és bátorító a továbbiakra nézve is, hogy az Unió Bírósága következetesen nekünk ad igazat a kisebbségek jogai és a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatása kapcsán” – értékelte az Európai Unió Bíróságának csütörtöki döntését Vincze Loránt, az MSPI koordinátora. Az RMDSZ EP-képviselője – aki egyúttal a kezdeményezést felkaroló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is –, azon reményének adott hangot, hogy ez a következetesség akkor is érvényesülni fog, amikor a bíróság az általuk indított semmisségi eljárásban dönt.

Rámutatott, a bírák ezáltal arra kényszeríthetik az Európai Bizottságot, hogy értékelje újra eredeti döntését, miszerint nem javasol jogalkotást az MSPI javaslatai alapján.

Az EB 2021. január 15-én közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló MSPI európai polgári kezdeményezés kilenc pontja kapcsán. Ezt követően a Minority SafePack kezdeményező bizottsága bejelentette, hogy az Európai Unió Bíróságán indított eljárást az Európai Bizottság elutasító döntése ellen. Az MSPI kezdeményező bizottsága jogi és procedurális hiányosságokra hivatkozva kérte az EB-határozat megsemmisítését.

„Amellett, hogy a bizottság döntésével hátat fordított a több mint egymillió aláírónak, Európa ötvenmilliónyi, kisebbségben élő polgárának és az Európai Parlament háromnegyedes többségének, jogi kötelességét sem teljesítette” – értékelte akkor a döntést Vincze Loránt.

A kereset beterjesztői eljárási hibának tartották, hogy az EB nem indokolta meg kellőképpen az MSPI több pontjára adott elutasító válaszát: a kilenc javaslat közül hét esetében nem tett eleget az indokolási kötelezettség követelményeinek. Úgy vélekednek, hogy az általuk felhozott érvek lehetővé teszik az európai bizottsági döntés semmissé nyilvánítását. Mint ismert, a Minority SafePack egy 2013-as európai polgári kezdeményezés, amelynek bejegyzését az Európai Bizottság ugyanabban az évben elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozást tagállami szinten kell megvalósítani.

Ezt a döntést a FUEN megtámadta az uniós bíróságnál, amely 2017-ben a felpereseknek adott igazat, így az EB regisztrálta a kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői sikeresen összegyűjtötték a megfelelő mennyiségű – több mint egymillió, hét tagállamból származó – aláírást. Az EB elutasító határozata egyébként azt sem vette figyelembe, hogy az Európai Parlament 2020 decemberében nagy többséggel megszavazta a kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására irányuló állásfoglalást.

Krónika

Kapcsolodó cikkek