Matovič: A kollektív bűnösség elve nincs összhangban a keresztény elvekkel - Külhoni Magyarok
Hírek

Matovič: A kollektív bűnösség elve nincs összhangban a keresztény elvekkel

Mint ismeretes, Igor Matovič szlovák kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnök meghívására pénteken Budapestre látogatott. A szlovák miniszterelnök a látogatás kapcsán interjút adott többek között a Válasz Online-nak is. A beszélgetés során több kényes téma is terítékre került. Az alábbiakban a ma reggel megjelent interjúból idézünk.

Matovič kifejtette: Trianonnal kapcsolatban amiatt kértem bocsánatot, ha a szlovákiai magyarok bármilyen esetben nem érezték magukat egyenrangúnak vagy hátrányosan érintette őket az, hogy magyar az anyanyelvük.

Mint elmondta, a 2014-es elnökválasztásra készülve került közelebbi kapcsolatba a felvidéki magyar közösség politikusaival, amikor is támogatta Bárdos Gyula indulását.
„Már 2013-ban segítő kezet nyújtottam nekik, amikor az akkori kormánypárt, a baloldali Smer úgy döntött, hogy a pártoknak a karácsonyi ünnepek alatt kell összegyűjteni a jelöltséghez szükséges aláírásokat a 2014-es elnökválasztásra. Kifejezetten ellenséges lépésnek tartottam, amelynek az volt a célja, hogy a Magyar Közösség Pártja ne tudjon elnökjelöltet állítani” – jegyezte meg az interjúban.

Reagált a 2010-ben Magyarországon bevezetett egyszerűsített kettős állampolgársággal szemben hozott szlovák törvénykezésre is. Mint elmondta, a kormányprogramban ígéretet tettek ennek a törvénynek a módosítására:

engedélyezzük a kettős állampolgárságot, amennyiben az illetőnek valós kötődése van ahhoz az országhoz, amelyben él. Ez az európai sztenderd, ebbe az irányba kell haladnunk.
A szlovák kormányfő ugyancsak reflektált a MKP által június 2-án átadott memorandumra. „Továbbra is úgy gondolom, hogy az érintett MKP-s politikusok részéről ez nem volt helyénvaló. Ha valóban a változtatás lett volna számukra fontos, már csak a régi ismeretségre való tekintettel is másképp oldhatták volna ezt meg. Visszaéltek az eseménnyel, és személyes célokra használták fel” – emelte ki. A június 2-i felszólalásában a megbékélést szorgalmazta: tudatosítanunk kell a múltat, de a jövőbe kell tekintenünk.

A Beneš-dekrétumokat is véleményezte: személyes meggyőződésem, hogy a kollektív bűnösség bármilyen elvének alkalmazása nem lesz egy európai ország jogrendjének sem alapja és része.

„A kollektív bűnösség elve a múlt homályába merül, hiszen nem helyes, nem igazságos, és nincs összhangban a keresztény – de még a nem keresztény – elvekkel sem” – szögezte le Matovič. Mint hozzátette: „az ember a rossz cselekedeteiért csakis magánszemélyként felel; egy adott személy tetteiért nem felelhet egy egész közösség, akiknek ehhez semmi közük. Hadd idézzem a június 2-i Trianon-eseményünk mottóját: A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van!

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek