Megint a határon túli magyarokat támadja a Jobbik - Külhoni Magyarok
Hírek

Megint a határon túli magyarokat támadja a Jobbik

A Gyurcsány-listára felkéredzkedő Jobbik egyik országgyűlési képviselője, Stummer János a közösségi oldalán uszított a külhoni, azon belül is az erdélyi magyarok ellen. A baloldali párt politikusa azt kifogásolta, hogy magyar kormányzati támogatással épült a székelyföldi Marosszentgyörgyön egy műjégpálya. Stummer bejegyzésében arra utalt, hogy a magyar kormánynak nem kellene támogatnia a külhoni magyarokat. A jobbikos képviselő a koronavírus-járvány első hullámában pedig azt kifogásolta, hogy a kormány védőfelszereléseket küldött a külhoniaknak. Korábban csupán a Gyurcsány-párt uszított ilyen stílusban a Magyarország határain kívül élő magyarok ellen.

A kolozsvári Krónika című napilap hétfőn hívta fel rá a figyelmet, hogy Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a közösségi oldalán posztolt bejegyzésében fejezte ki rosszallását amiatt, hogy a magyar kormány anyagilag támogatta az erdélyi, székelyföldi Marosszentgyörgyön felépült, és vasárnap átadott sportlétesítményt.

A baloldali párt politikusa a következőt írta Facebook-üzenőfalára: „Mi a közös a Baleseti Intézetben és a székelyföldi műjégpályában? Mind a két helyen kabátban kell lenni, és mind a kettőt Ön fizeti”.

A jobbikos képviselő – aki amúgy a román-magyar határ mellett fekvő Gyulán született – a bejegyzésével egyrészt a baloldali Népszava szombati cikkére utalt, amelyben a Baleseti Intézetről írtak, de kiderült, hogy átmeneti probléma volt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) a vasárnapi reakciója alapján még akkor sikerült megoldani a gondot, de erről Stummer János „elfelejtette” a közösségi oldalán értesíteni a követőit.

A jobbikos politikus másrészt azt sugallta, hogy a magyar kormánynak nem kellett volna pénzt adnia a Marosvásárhely szomszédságában létesült sátortetős műjégpályára.

A Krónika emlékeztet rá, hogy a vasárnap Marosszentgyörgyön felavatott létesítményt a Mens Sana Alapítvány építette a magyar kormány 264 millió forintos támogatásával. Az avatóünnepségen részt vett Tánczos Barna (RMDSZ), a Mens Sana Alapítvány elnöke, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere, Brendus Réka, a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Novák Eduárd, Románia ifjúsági és sportminisztere.

Az új fedett jégpályán román, magyar, roma és szász gyerekek sportolhatnak együtt és tanulhatnak egymástól.

A Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök iránti megfelelési kényszerben szenvedő Jobbik politikusa persze ezt az eseményt is az erdélyi, és összességében véve valamennyi külhoni magyar elleni uszításra próbálta felhasználni, vélhetően így szeretne magának biztos helyet biztosítani a Gyurcsány-listán.

Stummer János már tavaly elkezdett gyűlöletet kelteni a külhoniak iránt.

Ahogy arról az Origo beszámolt, a koronavírus-járvány első hullámában arról kérte számon a magyar kormányt, hogy miért küldtek a külhoni területekre (is) védőfelszereléseket.

A jobbikos politikus az Országgyűlésben, 2020. április 14-én azt mondta: „nem örülök annak, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket juttatott a kormány határon túlra”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre akkor azt válaszolta, hogy a Jobbik nem csupán velünk szoros együttműködésben és egymásrautaltságban lévő államok, de a határon túli magyar közösségek megsegítését sem támogatja így.

Nacsa Lőrinc, a KNDP képviselője és szóvivője a nap mélypontjának nevezte, hogy a Jobbik azt követelte: ne juttassanak védőfelszerelést a határon túli magyaroknak, hiszen teljes kiviteli tiltást akarnak.

A kereszténydemokrata politikus szerint „a jobbikosoknak semmiben sem sikerül megkülönböztetniük magukat a DK-tól”.

A helyzet azóta pedig csak rosszabb lett, hiszen tavaly decemberben a Jobbik felsunnyogott Gyurcsány listájára.

Origo

Kapcsolodó cikkek