Meglett a szükséges szavazatszám, megbukott a Cîțu-kormány - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Meglett a szükséges szavazatszám, megbukott a Cîțu-kormány

Bőven meglett a kormánybuktatáshoz szükséges voksszám, kedden megszavazta a parlament a bizalmatlansági indítványt, és „hazaküldte” a Florin Cîțu vezette kabinetet. A hivatalos bejelentés szerint 281 honatya szavazta meg a bizalmatlansági indítványt.

Az Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal! címet viselő dokumentum 281 támogató voksot kapott. A PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek törvényhozói nem szavaztak.

A bizalmatlansági indítvány megszavazásával a parlament megvonja a bizalmat a jelenlegi kormánytól – jelentette be Ludovic Orban képviselőházi elnök.

Sorin Grindeanu PSD-s és George Simion AUR-os politikus egyaránt élőben közvetítette a szavazatszámlálást, mindketten azt közölték, hogy 281 honatya voksolt a kormány menesztésére. Ahhoz, hogy átmenjen a bizalmatlansági indítvány, 234 voks is elég lett volna.

A romániai bizalmatlansági indítványok történetében ez a támogatottság rendkívülinek minősül. A Florin Cîțu vezette kormányt beiktatása után 11 hónappal, pontosabban 278 nappal váltották le, egy hónappal azután, hogy az USR–PLUS visszalépett a kormányzástól.

Az Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal! címet viselő dokumentumot a Szociáldemokrata Párt terjesztette a parlament elé. A keddi ülésen 318 törvényhozó volt jelen és 281-en szavaztak, valamennyien az indítvány elfogadását támogatták.

A kabinet bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Cîțu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása. Ezek után Klaus Iohannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Cîțu-kormány ügyvivőként vezeti az országot. Sem szakértői kormány, sem nemzeti egységkormány alakításának lehetőségét nem támogatja Florin Cîţu immár ügyvivő miniszterelnök. „Láthattuk, milyen volt a technokrata kormány 2016-ban. Nulla.

Romániának nincs szüksége még egy ilyen tapasztalatra” – fogalmazott a kormányfő a parlament épületében adott nyilatkozatában. Megkérdezték tőle az újságírók, lát-e esélyt arra, hogy előre hozott választásokat írjanak ki. „Minden lehetséges forgatókönyv elképzelhető” – válaszolt. A nemzeti egységkormány alakításának lehetőségét elutasította Cîţu, hangsúlyozva, a PNL nem fog „a szélsőségesekkel” közösen kormányozni.

„A PNL megy tovább és meg fogja találni a legjobb megoldást a románok és Románia számára” – hangsúlyozta az Agerpres szerint, hozzátéve, addig is várják a bizalmatlansági indítványt támogató PSD, USR és AUR következő lépését. „Ma közösen megbuktatták a kormányt, de szeretnénk látni, mik a terveik, mert az ülésteremben csak veszekedtek” – nyomatékosította.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) továbbra is előre hozott választások kiírását szorgalmazza, addig is „egy politikai többség” által kijelölt szakértői kormánynak kellene irányítania az országot – jelentette ki kedden az alakulat elnöke.

„Most az államfő térfelén pattog a labda. Az alkotmány is így rendelkezik” – fogalmazott Marcel Ciolacu, miután a parlament megszavazta a PSD bizalmatlansági indítványát, megbuktatva ezzel a Florin Cîţu vezette kormányt.

A Klaus Iohannis államfővel esedékes kormányalakítási tárgyalásokról a pártelnök azt mondta, egyelőre várják a meghívást a Cotroceni-palotából, majd eldöntik, hogy elmennek-e a pártvezetőkkel tartott zajló konzultációra, vagy sem. Ciolacu szerint itt az ideje abbahagyni a „politikai hisztériát” és „a felelős magatartás, az alkotmányosság” mezejére lépni.

Jelen pillanatban a PSD csak az előre hozott választások kiírásának lehetőségét tartja elfogadhatónak, addig is, „ha létrejön egy politikai többség”, szakértői kormányt kell felállítani – tette hozzá az Agerpres szerint.

Krónika

Kapcsolodó cikkek