Megszépült a csatai óvoda - Külhoni Magyarok
Hírek

Megszépült a csatai óvoda

2020 ősze folyamán a Magyar Kormány támogatásával a lévai járási Csata óvodája is megszépült. A fejlesztésekre a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program harmadik ütemében került sor.

A magyar mellett egy szlovák nevelési nyelvű osztályt is magába foglaló intézmény jelenleg harmincöt gyermekkel dolgozik. Ez a létszám már-már meghaladja az óvoda befogadóképességét.

A támogatási összegből sikerült megvalósítanunk a tetőszerkezet felújítását és az épület hőszigetelését. Ezen felül önköltségből sor került a magyar nevelési nyelvű osztály festetésére és egy raktárhelyiség kialakítására is, továbbá támogatói segítséggel új kültéri burkolatot kapott az óvoda terasza”
– mondta el kérdésünkre az óvoda igazgatónője, Debnár Judit, aki örömmel szólt arról is, hogy idén szeptembertől megnőtt a magyar óvodások száma; a tavalyi tizenkettes létszám ugyanis tizenkilencre növekedett.

A fejlesztési terveik között szerepel még a csoportszobák padlóburkolatának cseréje, valamint további helyiségek festetése, de új öltözőszekrényeket is vásárolnának, ahogy fontosnak tartják a kevésbé hatékony fűtőtestek cseréjét is.

Az elmúlt években megkezdődött az udvarfejlesztés. Tervezzük a játszótér biztonságosabbá és vonzóbbá tételét újabb játszótéri elemek bebiztosításával. Pályázati forrásokból és önerőből sikerült egy közlekedési pályát kialakítani az óvoda udvarán. Szeretnénk azonban, ha a jövőben további fejlesztésre is sor kerülne a közlekedési nevelés területén”– fogalmazta meg az igazgatónő hangsúlyozva az óvodai digitális oktatói-nevelői munka fejlesztésének fontosságát, főleg a jelenlegi vírushelyzet kapcsán. „Örülnénk az általunk használt IKT eszközök korszerűsítésének is. Természetesen az óvoda materiális-technikai hátterének bebiztosítása mellett célunk a színvonalas és minőségi oktatói-nevelői tevékenység és az élményközpontú óvodai nevelés. Nagyon fontosnak tartjuk az iskolaköteles gyerekek teljes értékű felkészítését az iskolai életre. Szorosan együttműködünk a helyi Baross Gábor Alapiskolával, illetve a szomszédos községek intézményeivel és a helyi szervezetekkel. Törekvéseink megvalósítását jelentősen segíti a fenntartóval való pozitív viszony” – tette hozzá Debnár Judit.

Ma7

Kapcsolodó cikkek