Megtörtént az elsődleges kapcsolatfelvétel - Külhoni Magyarok
December - szülőföld Hírek Muravidék

Megtörtént az elsődleges kapcsolatfelvétel

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár kétnapos látogatást tett Szlovéniában. December 8-án Ljubljanában egyeztetést folytatott Szlovénia ifjúságügyi döntéshozóival, másnap pedig Lendván találkozott a község, a nemzeti közösség és a muravidéki magyar fiatalok képviselőivel.

– Alapvetően az a célja az utamnak, hogy személyesen találkozhassak azokkal a muravidéki fiatalokkal, akik itt élnek és tanulnak vagy esetleg már dolgoznak. Kinevezésem óta a legalapvetőbb célom a kapcsolattartás azokkal, akiket képviselek, tehát a fiatalokkal – nyilatkozta lapunknak Rácz Zsófia helyettes államtitkár, aki a Lendvai Kétnyelvű Középiskola végzős diákjait is meglátogatta. Kötetlen beszélgetés keretében bemutatta nekik a magyar kormány muravidéki fiatalokat is érintő intézkedéseit, valamint meghallgatta a fiatalok véleményét és javaslatait.

– A benyomásom az, hogy az itteni fiataloknak nagyon fontos, hogy megéljék a magyarságukat, és ebben a magyar nyelv játssza a legnagyobb szerepet. Számomra az volt a legérdekesebb tény, hogy az itteni fiatalok két nyelvben élnek és léteznek. Nagyon jó volt beszélgetni velük jövőbeli terveikről, terveznek-e továbbtanulni, illetve külföldre menni. Meséltem nekik nagyon sokat azokról a lehetőségekről – főleg a tehetséggondozás és a tehetségtámogatás terén –, amikkel magyar állampolgárként ők is élhetnek, attól függetlenül, hogy egyébként külhonban élnek – mondta Rácz Zsófia a gimnazistákkal való találkozásáról. Magyarországon ugyanis 2019-ben indult a Stipendium Peregnium ösztöndíj, amellyel azokat a tehetséges fiatalokat támogatják (a költségeiket teljeskörűen finanszírozzák), akik felvételit nyernek a világ legrangosabb egyetemeire.

A feltétel az, hogy megszerzett tudásukat a tanulmányaikat követően Magyarországon fogják hasznosítani.

Rácz Zsófia helyettes államtitkár, Mohay Gergely főosztályvezető és Nagy Dénes András főtanácsadó, valamint Dávid Andor Ferenc ljubljanai nagykövet találkozott Magyar János lendvai polgármesterrel is, aki a delegációnak bemutatta azokat az intézkedéseket, amelyek a fiatalokra és a fiatal családokra vonatkoznak.

– Az elsődleges kapcsolatfelvétel megtörtént, a következő lépésünk az együttműködés elmélyítése lesz, esetleg olyan programok, akár csereprogramok létrehozása, amelyekkel az itt élő, itt tanuló és itt dolgozó magyar embereket és magyar fiatalokat támogatni tudjuk – mondta végezetül Rácz Zsófia helyettes államtitkár, aki Novák Katalin családokért felelős miniszter irányítása alatt látja el az ifjúságüggyel kapcsolatos, a fiatalokat érintő kormányzati feladatokat.

A helyettes államtitkár a látogatás keretében találkozott Horváth Ferenccel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnökével, Varga Teodorral, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnökével, valamint Orbán Dušan MMÖNK-alelnökkel, Soós Mihállyal, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójával és Ftičar Ines-szel a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezettől.

Népújság

 

Kapcsolodó cikkek