Menyhárt: Eljött a hiteles magyar képviselet ideje a Felvidéken - Külhoni Magyarok
Hírek

Menyhárt: Eljött a hiteles magyar képviselet ideje a Felvidéken

Eljött a hiteles magyar képviselet ideje a Felvidéken, mert nincs már hová hátrálni – mondta Menyhárt József, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) nevű közös felvidéki magyar lista legerősebb résztvevője, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke szerdán az MTI-nek a szombati szlovákiai parlamenti választásokról nyilatkozva.

Menyhárt elmondta: az elmúlt harminc évben a felvidéki magyar politika a kicsivel való megelégedést és a csendben maradást választotta a nyugalom érdekében, de ezt most bátor előrelépésnek kell felváltania.

A pártelnök rámutatott: mérföldkőhöz érkezett a felvidéki magyar politika, a szombati voksolás tétje pedig az, hogy végre újra legyen valós, hiteles parlamenti képviselete a felvidéki magyarságnak, nem pedig olyan, amely “megpróbálja eredményként előadni a kevesebbet”.

Kifejtette: olyan fél-, illetve látszatmegoldásokra gondol, mint a vasúti kétnyelvűség, amit egy új miniszter rendelete bármikor eltörölhet, vagy például az, hogy a régiók szlovák állami felzárkóztatása terén a felvidéki magyarság az elmúlt tíz év vesztese lett, s e tekintetben kizárólag Magyarország segítségének köszönhetően sikerült eredményeket elérnie. Leszögezte: ezen változtatni kell, s bíznak benne, hogy a közös magyar listával, amelyen az etnikai politizálás mellett elkötelezett erőkhöz csatlakozott az új generáció is, ezt sikerül elérni.

Az MTI kérdésére, miszerint kitűztek-e olyan célokat, amelyek feltételei lesznek egy esetleges kormányzati felelősségvállalásnak, Menyhárt azt válaszolta: a jelenlegi megyerendszer nem jó, s ha abban nem történik változtatás a természetes régiók irányába, akkor a felvidéki magyar közösségnek a lassú leépülés lesz a sorsa. Hozzátette: beszélni kell a magyar nyelv hivatali használatáról is.

Félmegoldások nem kellenek, megalkuvás pedig nincs, mert a megalkuvások az elmúlt harminc évben csak hátráltatták a közösségünket – szögezte le Menyhárt József.

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) listavezetője a szombati voksolás várható eredményeiről azt mondta: a két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság után történtek óriási felháborodást váltottak ki, és meghatározzák majd a mostani választás eredményeit is az országban, ahol minden bizonnyal kormányváltásra kerül sor. Hozzáfűzte: a felvidéki magyarság igényei szerint kialakult egy nem teljes, de “kétharmados összefogás”, ami jó alap ahhoz, hogy létrejöjjön az egységes magyar politizálás a Felvidéken.

Bárdos a várt eredményeket tudakoló kérdésre elmondta: az elmúlt hetek visszajelzései alapján nagyon bizakodóak, de azt látni kell, hogy a magyar képviselet szempontjából várhatóan nagyon szoros eredményre lehet számítani, főként ha a választási részvétel a szlovákok részéről igen magas lesz.

Az MKÖ listavezetője egy, az esetleges kormányzati együttműködésről feltett kérdésre válaszolva rámutatott: csak a felvidéki magyar választók tudják leváltani a jelenlegi kormányt, mivel voksaik a mérleg nyelvét jelenthetik egy leendő kormánykoalíció kialakítása során. Hozzátette: a magyar választók voksaira számító pártok közül egyedül az MKÖ-nek van koalíciós potenciálja, mivel a Most-Híd mind a jelenlegi kormányoldal, mind pedig a jelenlegi ellenzék legerősebb pártjával kizárta az együttműködést. Megjegyezte: a választások utáni bármiféle egyezkedésnél a közösségi érdeknek minden mást felül kell írnia.

MTI

Kapcsolodó cikkek