Milanová nem lát problémát abban, hogy Magyarország támogatja a templomfelújítást - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Milanová nem lát problémát abban, hogy Magyarország támogatja a templomfelújítást

Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter nem lát problémát abban, hogy a magyarországi Orbán-kormány hozzájárul a dél-szlovákiai szakrális épületek felújításához, de célszerűnek tartaná, ha az ilyen határon átnyúló támogatásokról előzetesen egyeztetnének. Ezt a szerdai kabinetülés előtt mondta a kulturális tárca vezetője.

„Jó lenne, ha nem utólag értesülnénk ezekről a dolgokról, másrészt viszont örülök a segítségnek, mert – bár folyamatosan növeljük az erre szánt forrásokat – a műemlékek felújítására soha nincs elég pénz” – mondta a miniszter.

Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) megismételte, meggyőződése, hogy a jószomszédi kapcsolatok érdekében tájékoztatni kell egymást a határokon átnyúló aktivitásokról. „Remélem, Magyarországgal is meg fogjuk találni a kölcsönös tiszteleten alapuló kommunikáció lehetőségét” – mondta a külügyi tárca vezetője.

A szakrális épületek helyreállítását célzó program keretében a magyar kormány 1800 templom felújítását támogatja, ezek közül 400 Magyarország határain túl, a magyarlakta településeken található.

Soltész Miklós magyar országgyűlési képviselő, a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára május 11-én Komáromban, a Magyar Közösség Pártja (MKP) képviselői és az egyházi vezetők részvételével tartott találkozón azt mondta, a hit erősíti a magyar identitás megőrzését. „Ahol megmarad a hit, ott a közösség is megmarad” – mondta Soltész az MTI tájékoztatása szerint.

Hozzátette, hogy a program keretében 69 római katolikus, hat görögkatolikus, 25 református templomot és egy zsidó imaházat fognak felújítani Szlovákia 96 településén. A támogatás összege épületenként átlagosan 40 ezer euró.

Új Szó

Kapcsolodó cikkek