Milliókkal száll be a fejlesztési minisztérium a Maros megyei beruházásokba - Külhoni Magyarok
Hírek

Milliókkal száll be a fejlesztési minisztérium a Maros megyei beruházásokba

Iskolaépületek bővítésére és korszerűsítésére, sportteremépítésre, művelődési otthon felújítására nyert pályázatot öt Maros megyei település. A fejlesztési minisztérium több mint 44 millió lejt juttat Maros megyének.

Újabb Maros megyei fejlesztésekről írt alá szerződést a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. Az összesen 44 millió lej értékű beruházásokkal öt Maros megyei település – két kisváros és három község – fejlődését segíti a Cseke Attila által vezetett tárca.

A 2014–2020-as Regionális Operatív Program keretében kiutalt támogatásból Marosludas 7,6 millió lejt kap a városi művelődési ház felújítására és felszerelésének bővítésére.

  • Szászrégenben a Petru Maior Szakközépiskola modernizálására és felszerelésére fordíthatnak nyolcmillió lejt.
  • Fehéregyháza község 15,1 millió lejből újíthatja fel a községközpont, illetve a hozzá tartozó Bún település általános iskoláját.
  • Mezőpanit község egy multifunkcionális tornaterem építésére kap kormánytámogatást 6,9 millió lej értékben.
  • Dózsa György község a Rákosi Lajos Általános Iskola bővítésére és javítására fordíthat 6,5 millió lejt.

Márk Endre, Szászrégen polgármestere a Székelyhon érdeklődésére elmondta, a Petru Maior Szakközépiskola teljes főjavítására pályáztak, hiszen már nagyon le van lakva az épület. „Óriási segítséget jelent számunkra ez a támogatás, hiszen önerőből nem tudnánk elvégezni a felújítási munkálatokat” – hangsúlyozta az elöljáró, akitől megtudtuk, hogy most a műszaki tervek készülnek, aztán következhet a versenytárgyalás a kivitelezőkkel.

Ha minden a tervek szerint halad, augusztus-szeptemberben hozzá is kezdhetünk a felújítási munkálatokhoz. Remélhetőleg év végéig elkészülünk – mondta Márk Endre.

Dózsa György községközpontjában az 1–8. osztályos magyar tannyelvű iskolából nagyon hiányoztak a különféle laboratóriumok – magyarázta lapunknak Iszlai Tibor polgármester, aki kérdésünkre elmondta, a támogatásból kémia-, fizika- és biológialaboratóriumokat szeretnének létrehozni és berendezni, hogy a gyerekek ne csak a tankönyvekből tanuljanak, hanem meg is tapasztalhassák mindazt, amit elméletben elsajátítanak.

A másik dolog, ami nagyon hiányzott a községből, az a sportterem. Mivel nem áll módjukban két tornatermet építeni mind a két iskolának, a magyar és a román tannyelvűnek is, ezért egy jól felszerelt modern tornaterem épül a községközpontban. „Iskolabuszunk is van, ami lehetővé teszi, hogy az egyik iskolából öt perc alatt átszállítsuk a gyerekeket a tornaterembe, ezért nem gond, ha a két iskola egy sporttermet fog majd használni” – magyarázta a polgármester.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek