Minél több embert kell megmenteni! - Külhoni Magyarok
Hírek

Minél több embert kell megmenteni!

Az egészségügyi ellátás állapotáról folyt ma szakmai tanácskozás az MKP pozsonyi székházában, majd Forró Krisztián MKP-elnök, Farkas Iván szakmai alelnök, Sárközy Irén (a Most-Híd szakpolitikusa) és Viola Miklós (az MKP szakpolitikusa, sebészorvos) tartottak sajtótájékoztatót.

Forró Krisztián a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hangsúlyozta, minden élet fontos, ezért minél több embert kell megmenteni! A kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy azok nem hatékonyak, gond van az ellenőrzésekkel is. A kormánynak azt javasoljuk, hogy a helyzet kezelését adja át egy felkészült szakemberekből álló válságmenedzsmentnek.

„A jelenlegi helyzetben a valódi hősök az önkormányzatok, az egészségügyi dolgozók és a tudósok” – mondta. Úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak a szolidaritás jegyében több oltóanyagot kellene adnia Szlovákiának, hiszen most itt a legmagasabb az elhalálozási arány. Az MKP elnöke szerint nagyon fontos, hogy a vakcinákról ne a politikusok döntsenek, hanem szakemberek, a jó oltóanyagokat a kormány pedig szerezze meg.

Farkas Iván Muzsla község polgármestereként is úgy látja, hogy a tények alapján kijelenthető, hogy az a módszer, ahogyan Szlovákiában a koronavírus okozta válságot kezelik, megbukott. Annak ellenére, hogy Szlovákiában példa nélküli szigorító intézkedések vannak, nem javult a helyzet. Ennek több oka van, köztük a kormány következetlensége is, hiszen képtelen az intézkedéseket betartatni. Ennek egyik eredménye, hogy a fertőzöttek egyharmada nem marad otthon karanténban.

Sárközi Irén felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügy már a Covid-járvány előtt is nehéz gazdasági helyzetben volt, most még inkább. Nehezményezte, hogy a költségvetést úgy fogadták el, hogy nem folytattak szakmai vitát az egészségügy és a biztosítók szakembereivel.

Viola Miklós orvosi szemmel értékelte a helyzetet. Rámutatott, hogy a koronavírussal szembeni harcot csak jól működő egészségügyi rendszerrel lehet sikeresen megvívni. Az országos tesztelés nem hozta meg a hozzáfűzött reményeket, az oltás a kiút.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek