MKP: Több százmillió euró állami adóbevételtől esnek el magyarlakta települések Szlovákiában - Külhoni Magyarok
Hírek

MKP: Több százmillió euró állami adóbevételtől esnek el magyarlakta települések Szlovákiában

Az önkormányzatok aránytalan finanszírozása miatt több százmillió euró állami adóbevételtől estek és esnek el Szlovákiában a déli, köztük a magyarlakta települések – jelentette ki a Magyar Közösség Pártjának (MKP) pozsonyi sajtótájékoztatóján Őry Péter, a felvidéki magyar párt Országos Tanácsának elnöke kedden.

A hátrányos helyzet abból az elosztási mechanizmusból adódik, amelynek alapján az állam visszajuttatja az önkormányzatoknak a természetes személyek adójából nekik járó részt. Az önkormányzatokhoz visszakerülő adóbevételek kiszámításánál ugyanis a települések nagysága mellett azok tengerszint feletti magasságával is számolnak, hátrányos helyzetbe juttatva az alacsonyabban fekvőket, vagyis az ország déli, délnyugati részén lévőket. Ez a negatív diszkrimináció Szlovákiában mintegy 1600 települést érint, köztük – másfél tucat kivételével – az összes magyarok lakta települést, amelyekből jelenleg 512 van.

„Ez a tengerszint feletti magasság szerinti elosztási módszer legalábbis európai szinten teljesen egyedülálló és ugyanakkor diszkriminatív, s mint ilyen, megváltoztatásra szorul” – szögezte le Őry Péter. Rámutatott: ha a jelenlegi elosztási rendszer megmarad, az egyes régiók közötti különbségek tovább fognak növekedni.

A felvidéki magyar párt politikusa kifejtette: egy Dunaszerdahely nagyságú (közel 25 ezer lakos) település esetében az önkormányzat mintegy 10 euróval kap kevesebbet lakosonként évente, mint az átlag. Ez ugyan elsőre nem tűnik soknak, de például egy átlagos nagyságú – másfél ezres – település esetében ez akár 100 ezer eurós bevételkiesést is okoz évente. Hozzátette: a diszkriminatív finanszírozás miatt csak a magyarok lakta települések több százmillió eurótól estek el az elmúlt években.

Őry hangsúlyozta: meg kell valósítani, hogy az állami adóbevételek újraosztása során minden lakos egyenértékűnek számítson, s ennek érdekében indítványozni fogják a vonatkozó jogszabályok megváltoztatását.

Hozzátette: a változtatást a február végére kitűzött parlamenti választás után szeretnék átvinni, de ha a helyzet ezt nem teszi lehetővé, akkor az Európai Unióhoz fordulnak az ügyben.

A helyzetről való tájékoztatás, illetve az önkormányzatok aránytalan finanszírozásának megváltoztatása érdekében egy weboldalt is indítottak. A www.mennyiterek.sk címen elérhető honlapon minden szlovákiai település lakosa kiszámíthatja, hogy az ő adójából a települése mennyivel kap kevesebbet vagy éppen többet az átlagnál.

MTI

Kapcsolodó cikkek