Muravidéki és határmenti fejlesztések - Külhoni Magyarok
Hírek Muravidék

Muravidéki és határmenti fejlesztések

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Elnöksége a múlt héten Lendván találkozott a nemzetiségileg vegyesen lakott községek polgármestereivel a fejlesztési programokkal kapcsolatosan. Szintén Lendván tartottak munkamegbeszélést Szlovénia és Magyarország képviselői a Muravidék–Rábavidék gazdasági alapot illetően.

A kronológiailag első találkozón a magyar nemzetiségi székházban részt vett Dobronak, Hodos, Marác és Sal polgármestere. A találkozón Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke bemutatta azokat a kulturális, oktatási, turisztikai és mezőgazdasági projekteket, amelyeket a Muravidéken és határon átnyúló jelleggel Szlovénia és Magyarország viszonylatában valósítanak meg az MMÖNK és szervezetei, együttműködve önkormányzatokkal, azok intézményeivel, egyesületekkel és más szervezetekkel. Az ülésen kiemelt hangsúlyt fektettek a Muravidék–Rábavidék alap létrehozására. A polgármesterek bemutatták a magyar nemzetiség gazdasági alapjának serkentését célzó program végrehajtását is, amelyet a kormány a 2021–2024 közötti időszakra fogadott el. A program projektjei először a mezőgazdaságra, az élelmiszerekre és a körforgásos gazdaságra összpontosítanak. A jelenlévő polgármesterek pozitívan értékelték az MMÖNK képviselőivel folytatott találkozót. Üröm az örömben, hogy a találkozón a legnagyobb kétnyelvű község, Lendva Község nem képviseltette magát.

A muravidéki magyar közösség képviseletében Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő, az MMÖNK elnöke vett részt a Muravidék és a Rábavidék nemzetiségileg vegyesen lakott területeit érintő programmal és projektekkel kapcsolatos munkamegbeszélésen január 14-én a lendvai Városházán, amelyen a két ország képviseletében több magas rangú meghívott is jelen volt. A szlovén kormány a muravidéki magyar közösségnek, a magyar kormány pedig a rábavidéki szlovén közösségnek a következő ötéves időszakban éves szinten biztosít 5 millió euró támogatást a terület fejlesztésére. Az alap létrehozása még 2019 őszén, Orbán Viktor magyar és Marjan Šarec szlovén miniszterelnök budapesti találkozóján vetődött fel, míg az ötletet Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi képviselő jegyzi. Az alap létrehozását Janez Janša közben felálló kormánya és az őshonos nemzetiségi parlamenti képviselők között a 2020–2022-es időszakra megkötött együttműködési megállapodás is tartalmazza.

Népújság

Kapcsolodó cikkek