Negyedik alkalommal vehetnek részt külhoni magyar pedagógusok a Ringató foglalkozásvezető képzésén - Külhoni Magyarok
Hírek

Negyedik alkalommal vehetnek részt külhoni magyar pedagógusok a Ringató foglalkozásvezető képzésén

Idén negyedik alkalommal szervezi meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a külhoni magyar pedagógusoknak szóló Ringató módszertani tanfolyamot. A képzés a 2020 az erős magyar közösségek éve tematikus év keretében valósul meg és idén rendhagyó módon online tartják.

A 2004-ben kidolgozott Ringató zenei nevelési módszer célja a kisgyermekkori zenei nevelés, valamint a magyar kultúra játékos megismertetése a gyerekekkel. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága első alkalommal 2013-ban szervezte meg képzését a 2013 a külhoni magyar kisiskolások éve programban, majd látva a külhoni magyar régiókban a külhoni magyar kisgyermekes családok igényét a Ringató Program még szélesebb körű kiterjesztésére, az államtitkárság a tematikus évek keretében 2017 óta immár évi rendszerességgel biztosít lehetőséget pedagógusok, édesanyák számára, hogy Ringató foglalkozásvezetővé válhassanak. A képzés során a módszertan elméletének megismerése mellett a résztvevők helyzetgyakorlatokat, játékokat, és dalokat sajátíthatnak el, melyeket a későbbiekben a saját foglalkozásaikon is használhatnak.

Az augusztus 3-7. között zajló online tanfolyamon idén 20 határon túli pedagógus vesz részt, a Kárpát-medence mellett idén első alkalommal a diaszpórából is. Az egyhetes képzést az idei évben is Gállné Gróh Ilona, a Ringató program megalkotója tartja.

A külhoniaknak szóló tanfolyam célja az intézményválasztás előtt álló kisgyermekes családok közösséggé szervezése, a magyar közösségek erősítése a Ringató program módszerein keresztül, az anyanyelvhasználat terjesztése, valamint a magyar népdalok megismertetése és megőrzése a külhoni magyar régiókban is.

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80