Nehéz időszakra készül az EMNP élén Csomortányi István, Soós Sándor megóvja a választási eredményt - Külhoni Magyarok
Hírek

Nehéz időszakra készül az EMNP élén Csomortányi István, Soós Sándor megóvja a választási eredményt

Érvénytelennek tekinti az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökválasztásának eredményét a szombati megmérettetésen alulmaradt Soós Sándor. Csomortányi István, az alakulat új vezetője szerint nincs ok kételkedni a voksolás szabályszerűségében, és készül az előtte álló kihívásokra.

A néppárt szombaton Nagyváradon rendezett országos küldöttgyűlésén Csomortányi István 84, míg ellenjelöltje 83 szavazatot kapott a tisztújításon, amelyen eredetileg öt elnökjelölt indult. A zárt ajtók mögött rendezett szavazást megelőzően Szilágyi Zsolt, az EMNP eddigi elnöke és Toró T. Tibor ügyvezető elnök Csomortányi István, míg a székelyudvarhelyi Nagy Pál Soós Sándor javára visszalépett.

A szombat késő esti választáson alulmaradt Soós Sándor vasárnap a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti érvényesnek az elnökválasztáson megejtett szavazás eredményét, mivel szerinte ellenfele nem kapta meg a leadott szavazatok egyszerű többségét. „

Jelen volt és szavazott 170 küldött, ennek megfelelően az egyszerű többség 86 szavazatot jelent. Csomortányi István 84 szavazatot kapott, én 83-at. Igaz, hogy egy szavazattal megelőzött, de nem kapott elég voksot. Akkor lett volna érvényes a választás, ha megerősítő szavazást kérnek, ahol megkapja a jelen lévő küldöttek szavazatainak többségét” – jelentette ki lapunknak a küldöttgyűlésig a párt országos alelnöki tisztségét betöltő politikus, aki a hétvégi tisztújítást követően azonban már nem kapott helyet az elnökségben. Soós Sándor hozzátette, a történtek nyomán az eljárás értelmezését kéri fel az alakulat szabályzat-felügyelő bizottságától.

„A bizottság döntésének függvényében megfontolom a további lépéseket” – fogalmazott lapunknak Soós Sándor, aki bővebben nem kívánta részletezni, hogy mit jelentenek a további lépések.

Eközben Csomortányi István a szombat esti tisztújítással kapcsolatban a Krónikának azt mondta: a szavazatokat egy héttagú szavazatszámláló bizottság felügyelte, tagjai mindkét tábort egyaránt képviselték.

„A szavazás törvényességét a párt jogászai is megerősítették, így nincs okom kételkedni abban, hogy minden a legnagyobb rendben történt” – nyilatkozta lapunknak vasárnap a néppárt új elnöke.

A nagyváradi politikus egyébként az általa és az alakulat előtt álló feladatokkal kapcsolatban a Krónikának elmondta, hogy a párt új elnökségének igen nehéz körülmények között kell kiutat találnia a romániai belpolitikai helyzetben. „Idén lesz harminc esztendeje a temesvári forradalomnak és ezzel együtt harminc éves lesz a sajátos román demokrácia és a kommunizmus utáni magyar közképviselet. Számot kell vetnünk ezzel a három évtizeddel és ha mérleget vonunk, nincs sok okunk az örömre. Közel félmillió magyarral él kevesebb Erdélyben, mint 1989-ben, gyakorlatilag egyetlen közösségi célunk sem teljesült, a területi autonómia, az önálló magyar egyetem, a magyar nyelvhasználat, jelképeink szabad használatának ügye mind megoldatlan maradt. Az elkobzott magyar vagyonok visszaszolgáltatása nem csupán elakadt, de a Bánffy-család esetében látjuk, hogy megindult a visszaállamosítás is” – fogalmazott megkeresésünkre Csomortányi István.

36 éves politikus szerint a súlyos helyzetből történő útkeresést tovább nehezíti, hogy miközben jól kitapintható a magyar–magyar együttműködés iránti igény, a nagyobbik erdélyi magyar politikai alakulat, az RMDSZ gond nélkül összefog a román szocialistákkal, és mindenben segíti őket, de az európai parlamenti választások kapcsán az erdélyi magyar pártokkal semmilyen megállapodásra nem hajlandó. Csomortányi István a legnagyobb veszélyt ma abban látja, hogy az erdélyi magyarságot akarata ellenére kényszerítették fel „a PSD süllyedő hajójára” és ennek következményei lesznek, ha nem változtat rajta a közösség.

„A román politikai tér hatalmasat változott. A korábbi kétosztatúság megengedte a hintapolitikát, azonban a széttagolódott román pártvilág ma már nagyrészt súlytalanná tette bukaresti képviseletünket és amennyiben a változás iránti igényeknek nem tudunk megfelelni, azzal is számolnunk kell, hogy egyre több magyar szavaz majd román pártokra. A Felvidék hasonló folyamatai megmutatták a jelenség visszafordíthatatlanságát és a katasztrofális következményeket” – nyilatkozta lapunknak a néppárt új elnöke. Az alakulat előtt álló legfontosabb feladatnak Csomortányi István a szabad pályát jelentő önkormányzati választásokra való felkészülést nevezte meg.

Krónika

Kapcsolodó cikkek