Nemzeti összetartozás napja - Megnyílt a Magyar szemmel című fotókiállítás a Kossuth téren - Külhoni Magyarok
Hírek Június – összetartozás

Nemzeti összetartozás napja – Megnyílt a Magyar szemmel című fotókiállítás a Kossuth téren

Megnyílt a Magyar szemmel című fotókiállítás június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Kossuth téren.

Az Összetartozás Emlékhelyénél látható kültéri tárlat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pályázatának győztes fotóit mutatja be, 101 alkotásból ad válogatást.

A pályázat két fő témára épült: a minket körülvevő csodás helyek bemutatására és a járvány utáni újrakezdésre. A fiatalok az online tanulás témakörében is küldhettek fotókat.

A nemzeti újrakezdés éve jegyében meghirdetett pályázat fotóival közeli és távoli vidékekre utazhatunk egyszerre, megismerve és átérezve, hogy honnan nézik és hogyan látják a világot a magyarok 2021-ben, magyar szemmel – hangzott el a kiállítás pénteki budapesti megnyitóján.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: szimbolikus üzenete van annak, hogy az Összetartozás Emlékhelye mellett állítják ki a Kárpát-medence és a világ magyarságának alkotásait.

Kiemelte: az emlékművön ma is létező települések szerepelnek 1913-ból, egy-egy pont a Kárpát-medencéből, amelynek jelentős részén a fotók tanúsága szerint ma is élnek magyarok.

“Nem kevesebbet mondanak el ezek a képek, mint hogy a magyarság 101 esztendővel Trianon után is jelen van a Kárpát-medence minden régiójában, diaszpóraközösségei révén pedig világnemzetté vált” – fogalmazott.

Mint mondta, a fotók megmutatják, hogy 2021-ben hol tart ez a nemzet. A magyarság állapotáról nemcsak a képek tanúskodnak, hanem az is, hogy a fotópályázatra több mint 10 ezer pályamunka érkezett be a Kárpát-medence minden szegletéből, a világ minden tájáról Indonéziától a Karib-tengeri szigetekig. A tárlaton abból a 101 alkotásból láthatnak válogatást, amelyeket a zsűri és a közönség a legjobbaknak ítélt.

Úgy fogalmazott: a 101 kiválasztott kép jelképezi azt a trianoni békediktátum óta eltelt 101 évet, amelyet a magyarság határokkal elválasztva, de lélekben mégis együtt töltött. A 101. évforduló egyszerre jelenti egy évszázad lezárultát és egy újnak a kezdetét.

“Az elmúlt 11 évben újjáépítettük a magyar nemzetet, és a sok évtizedes szétszakítottság után újra egységes magyar nemzetet, Magyarországot hoztunk létre” – mondta, hozzáfűzve: a külhoni magyarok immáron a mindennapokban is megtapasztalhatják, hogy nincs különbség magyar és magyar között.

“Az első száz év az újjáépítésről szólt, szóljon a következő száz év a felemelkedésről. Idén, a nemzeti újrakezdés évében arra törekszünk, hogy magunk mögött hagyva az elmúlt száz esztendőt, a pusztító világjárványt, új korszakot nyissunk” – mondta.

A kiállítás a hétvégén megtekinthető és a https://www.kulhonimagyarok.hu/ oldalon látható.

MTI

Kapcsolodó cikkek