Nemzeti régiók: májusig folytatni kívánja az aláírásgyűjtést az SZNT - Külhoni Magyarok
Hírek

Nemzeti régiók: májusig folytatni kívánja az aláírásgyűjtést az SZNT

Bár a kilencedik tagállamban, Lettországban is összegyűltek a nemzeti régiók védelmében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított európai polgári kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások, a szervezet még három hónapig folytatni kívánja az aláírásgyűjtést.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke annak kapcsán harangozta be a gyűjtési akció folytatását, hogy február 7-én véget ért a nemzeti régiókért indított európai aláírásgyűjtés harmadik szakasza.

A kellő számú aláírás eddig Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Svédországban, Litvániában és Lettországban sikerült túllépni. Pesty László kampányfőnök és csapata a hétvégén Rigába utazott, hogy meglegyen a kellő számú aláírás Lettországban is. Az SZNT szerint egy kezdeményezés aláírásgyűjtése nem akkor ér véget, amikor a sikerességi kritériumok teljesülnek, hanem amikor az aláírásgyűjtésre adott idő lejár.

Ez természetes körülmények között tizenkét hónap lenne, azonban a koronavírus-járvány magával hozta a határidő többszöri meghosszabbítását, ezek pedig három havonta esedékesek, amíg a tagállami járványellenes intézkedések akadályozzák az aláírásgyűjtést.

„Így – mivel a legtöbb uniós tagállamban még fennállnak a korlátozások – várhatólag 2021. május 7-éig folytathatjuk az aláírásgyűjtést. Ez lesz az aláírásgyűjtés negyedik és egyben utolsó szakasza. Ez egy olyan lehetőség, amellyel élnünk kell, és amellyel élni is akarunk” – húzta alá Izsák Balázs hétfői közleményében. A nemzeti tanács vezetője szerint újabb támogató aláírásokat kell szerezniük azokban az országokban is, ahol csak néhány százalékkal lépték túl az alsó küszöböt, de dolgozni kell azon is, hogy újabb nemzeti régiókat kapcsoljanak be a mozgalomba.

Az SZNT elnöke hozzátette, ezután döntenek arról, milyen ütemterv szerint hitelesíttetik az aláírásokat, nyújtják be a sikeres kezdeményezést az Európa Bizottságnak, és élnek azzal a jogukkal, hogy célkitűzéseiket részletesen elmagyarázzák Brüsszelnek, és nyilvános meghallgatás keretében mutassák be az Európai Parlamentnek is. „A harmadik, és a nemzeti régiós érdekvédelem sikere szempontjából talán legfontosabb kérdés, hogyan használjuk fel más nemzeti közösségekkel kialakított kapcsolatainkat, hogyan fejlesztjük az aláírásgyűjtést összeurópai mozgalommá, és hogyan alapozzuk meg az európai nemzeti régiók szövetségének intézményesítését. Ez jelenti a hosszabb és nehezebb feladatot, azonban segítségünkre lesz az aláírásgyűjtés során együttesen végzett munka tapasztalata. A közös munka és a közös siker közelíti a régiókat egymáshoz, alkalmat ad a tanulásra, és ez erősebbé, szilárdabbá teszi az összetartást” – állapította meg Izsák.

Az Európai Unió intézményeinek akkor kell foglalkozniuk a polgári kezdeményezés tárgyával, ha a kezdeményezést több mint egymillió EU-állampolgár írja alá, és legalább hét országban haladja meg az aláírásszám az illető ország európai parlamenti képviselőinek számával arányos küszöbértéket. Az aláírásgyűjtés első kitűzött határideje 2020. május 7-én járt le, de az Európai Bizottság előbb hat hónappal, majd három hónappal meghosszabbította a határidőt a kezdeményezők kérésére. A hosszabbítás kérésében a kezdeményezők arra hivatkoztak, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nagy mértékben akadályozták az aláírásgyűjtést.

A nemzeti régiókért elindított polgári kezdeményezés célja arra ösztönözni az Európai Uniót, hogy kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Krónika

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.