Nemzeti Újrakezdés Program – Ipolyszakállosi és oroszkai intézményt is támogattak - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek Szeptember – oktatás

Nemzeti Újrakezdés Program – Ipolyszakállosi és oroszkai intézményt is támogattak

Ahogy azt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára összefoglalta, a kormány 2011 óta hirdet pályázatokat a külhoni magyar szervezetek számára működés, fejlesztés, eszközbeszerzés, rendezvények és programok támogatása céljából. Az idén a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat és pályázati felhívásokat Nemzeti Újrakezdés Program címmel egységesítették.

Az első kiírásban működésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre lehetett pályázni hat kategóriában – oktatás, kultúra, egyház, sport, ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra –, április 15-étől május 14-éig. A támogatási keretösszeg 1,5 milliárd forint volt, amelyből a szervezetek 300 ezer és ötmillió forint közötti összeget igényelhettek vissza nem térítendő támogatásként.
Eddig is mindent megtettünk a magyar identitás megőrzése, megerősítése érdekében, és ezután is ezen dolgozunk. A külhoni magyarság számíthat a kormányra a járvány utáni újraindításban is. Számunkra minden magyar fontos, éljenek Magyarországon, a Kárpát-medence országaiban vagy a nagyvilágban” – mondta az államtitkár.

A Lévai járás érintett szervezetei összesen 23,2 millió forinthoz, mintegy 64 ezer euróhoz jutottak ilyen módon. A Nemzeti Újrakezdés Program oktatási alprogramjában 800 ezer forintos támogatást ítéltek meg a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Érsekkétyi Egyházközsége, valamint a zselízi Comenius Gimnázium mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége Alapszervezete számára, az ipolyszakállosi Alapiskola és Óvoda 1,5 millió forintos pénzforráshoz jutott.

Örömmel vettük tudomásul, hogy pályázatunk sikeres volt, s hogy az igényelt összeget csak kis mértékben módosították. A megítélt összegből egy fából készült kültéri osztálytermet szeretnénk kialakíttatni, ami beleillik majd az iskolaudvar természetes környezetébe. A nyári hónapokban eléggé szenvedünk a forróságtól a tantermekben, jó lesz egy kis változatosság…” – fogalmazta meg kérdésünkre az oktatási intézmény igazgató asszonya, Herczeg Ágnes, majd hozzátette:

„Ha elkészül a pavilon, nemcsak dísze lesz az udvarnak, hanem hasznos helyszíne iskolai akcióinknak, illetve a nyári táborok foglalkozásainak. Bízunk benne, hogy sikerül találnunk beruházót, mert az utóbbi időben nagy mértékben felkúsztak az építkezési anyagok árai. Jelenleg várunk a szerződésre, s közben tárgyalunk a szakemberekkel.”
A Nemzeti Újrakezdés Program kulturális célú tevékenységeket is támogatott. Az oroszkai Hadtörténeti Múzeum így jutott 4,8 millió forintos támogatáshoz.

Természetesen Zsákovics László múzeumigazgató is örömmel értesült a jó hírről, s mint mondta, lesz helye a pénzcsomagnak:

Az összegből szánnánk a múzeum fejlesztésére, konkrétan a világítás felújítására, villanyvezetékek cseréjére és új világítótestek felszerelésére. Az elmúlt időszakban egy tábori konyha roncsait sikerült fellelnünk; terveink között szerepel ezen maradványok restaurálása, hogy a múzeumunk falai között méltó helyet kaphassanak.”

A pályázat nyerteseinek listája ide kattintva érhető el.

Ma7

Kapcsolodó cikkek