Nemzetközi együttműködési projektjeit mutatta be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Nemzetközi együttműködési projektjeit mutatta be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Három nemzetközi együttműködési projektjét mutatta be keddi sajtótájékoztatóján a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári kara.

A foRMAtion projektet Szenkovics Dezső dékán ismertette. Mint elmondta: kiéleződött a kutatási és innovációs alapokért folyó verseny, és az egyetemek, kutatási intézetek részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a kutatási pályázatok menedzsmentjét, adminisztrációját ellátó, jól képzett szakemberekre.

Ez a felismerés hívta életre azt a nemzetközi konzorciumot, amelynek célja olyan képzési modul kidolgozása, amely könnyen beépíthető bármely egyetem kínálatába. A képzési modul kidolgozását és fejlesztését a Sapientia a magyarországi Hétfa Kutatóintézet és a Corvinus Egyetem, valamint olasz, portugál és szlovén egyetemek és kutatóintézetek partnereként végezte. Az egyéves választható kurzust 18-an kezdték el, és tízen fejezték be az egyetemen.

Szenkovics Dezső elmondta: a jelenleg angol nyelven elérhető, és a véglegesítés szakaszában levő tananyagot szeretnék lefordítani valamennyi részt vevő intézmény nyelvére, és felajánlják a romániai egyetemeknek is. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy az RMA (kutatási menedzser és adminisztrátor) szakmát vegyék fel a romániai szakmák lajstromába, és a román pályázati rendszer tegye elszámolhatóvá az RMA-szakemberek munkájának a költségeit. Kijelentette: a szakma létrehozásával, a képzett szakemberek alkalmazásával le lehetne venni az adminisztratív terheket a kutatók válláról, és eredményesebbé lehetne tenni a kutatásokat.

A bemutatott EUSecure project keretében a Sapientia a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, valamint olasz, portugál és görög egyetemekkel működik együtt olyan online tanfolyam tananyagának a kialakításában, amely a biztonsági kihívásokra és az ezekkel kapcsolatos megfelelő döntéshozatalra készíti fel a hallgatókat.

Török Ferenc projektmenedzser elmondta: a képzési modulban többek között olyan biztonsági kockázatokra kívánnak kitérni, mint a migráció, a kiberbiztonság, a közösségi média és az álhírek terjesztése, valamint a közegészségügy és az élelmiszer-biztonság.

A kisebbségi nyelven beszélők nyelvi önérvényesítését elősegítő Listen programot Toró Tibor szociológus, projektvezető ismertette. Mint elmondta: ebben katalán, fríz, walesi és olasz intézetekkel működnek együtt olyan képzési módszertan kidolgozásában, amely megtaníthatja a kisebbségi nyelvek beszélőit arra, hogy bátran használják anyanyelvüket az élet megannyi területén.

A szociológus gyakori kolozsvári jelenségnek nevezte, hogy üzletekben, hivatalokban magyarok beszélnek egymással románul, mert nem tudják a másikról, hogy ő is magyar. A program keretében a Sapientia szakemberei animációk elkészítését vállalták, amelyek összefoglalják az internetes kurzus által átadott tudásanyagot. Az első másfél perces animációt – mely az anyanyelvi megszólalásra bátorít – a sajtótájékoztató keretében Kassay Réka mutatta be.

Mindhárom program megvalósításához a Sapientia az Európai Unió Erasmus + programjából nyert támogatást.

MTI

Kapcsolodó cikkek