Hatszáz anyaországi és külhoni diák versenyez pénteken a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjén - Külhoni Magyarok
Határtalanul Hírek

Hatszáz anyaországi és külhoni diák versenyez pénteken a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjén

Csaknem hatszáz anyaországi és külhoni diák vesz részt pénteken a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjén, amely a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel online formában valósul meg – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Az államtitkárság felidézte, hogy 2019 októberében hirdették meg a Határtalanul programhoz kapcsolódó középiskolai vetélkedőt, amely nemzetpolitikai sikertörténet lett: több mint 75 ezer diák kapcsolódott be az anyaországból és határon túlról.

A verseny első fordulójában online teszteket töltöttek ki a jelentkező osztályok történelmi, irodalmi, földrajzi, nemzetpolitikai kérdésekből harminc napon keresztül, ezután a továbbjutó csapatok a középdöntőkben mérhették össze tudásukat.

A döntőbe húsz csapat – 11 külhoni és 9 anyaországi – jutott, így csaknem hatszáz diák méri össze tudását pénteken a nagydöntőn. A fiatalokat a döntő napján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója is online köszönti – jelezték.

Minden döntőbe jutott csapat százezer forintot, valamint értékes ajándékokat nyer, a legjobb osztály pedig elviheti az egymillió forint értékű fődíjat. A döntőbe jutott csapatok egyik fő feladata volt, hogy olyan alkotást – kisvideót, rajzot, festményt – készítsenek, amely a nemzeti összetartozást fejezi ki, tekintettel arra, hogy az idei év a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek éve.

A pénteki élő döntőt a program Youtube csatornáján (youtube.com/hatartalanulprogram) bárki követheti, a diákok tesztfeladataival párhuzamosan olyan színes kísérőprogramok zajlanak majd, mint Lackfi János író irodalmi blokkja, Orbán Bori népdalénekes fellépése, de megelevenedik Mátyás király udvara, valamint környezetvédelmi divatbemutatót is láthatnak a nézők – közölték.

A vetélkedő célja, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is éreztessük mind az anyaországi, mind a határon túli magyar fiatalokkal, hogy nem engedjük el a kezüket, és lehetőséget teremtsünk az identitás- és kapcsolaterősítésre; közös történelmünk, kultúránk mélyrehatóbb megismerésére – írta az államtitkárság.

MTI

Kapcsolodó cikkek