Népszámlálás: A magyar pártok közös levelet küldtek a statisztikai hivatalnak - Külhoni Magyarok
Hírek

Népszámlálás: A magyar pártok közös levelet küldtek a statisztikai hivatalnak

A parlamenten kívüli Híd, MKP és Összefogás pártok közös levélben fordultak a Szlovák Statisztikai Hivatalhoz a 2021-es népszámlálás kapcsán. A levélben az iránt érdeklődnek, hogy a hivatal milyen módon fogja kiértékelni és közzétenni a nemzetiségi összetételre vonatkozó adatokat. Szerintük a két, nemzetiséget firtató kérdésre adott válaszokból nyert adatokat egyenértékűen és összesítve kellene kezelni. Minderről Magdeme Klára, a Híd szóvivője tájékoztatott hétfőn.

„Azt a személyt, aki a második kérdésre adott válaszában valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak vallja magát, az adott kisebbség lélekszámának meghatározása szempontjából ugyanúgy kellene kezelni, mint azt a személyt, aki az első kérdésre adott válaszában teszi ugyanezt” – vélik a magyar pártok képviselői.
Hozzáteszik, hogy annak az új lehetőségnek, hogy egyszerre több nemzetiséghez tartozónak is vallhatjuk magunkat, a kisebbségi jogok megőrzését és kibővítését kellene elősegítenie.

A levél aláírói szerint a nemzeti kisebbségek lélekszámáról szóló adat kulcsfontosságú a kisebbségek szempontjából, hiszen ettől függ, hogy az egyes nemzetiségek mekkora összegű kulturális támogatásokhoz juthatnak hozzá, illetve hogy a kisebbségekhez tartozó állampolgárok mely községekben élhetnek a nyelvi jogaikkal.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek