Október 27-éig megalakul a vajdasági kormány - Külhoni Magyarok
Hírek

Október 27-éig megalakul a vajdasági kormány

Az ügyrendi szabályzat értelmében október 27-éig össze kell hívnia Pásztor Istvánnak, a vajdasági parlament elnökének a képviselőház következő ülését, amelyen várhatóan megalakul a vajdasági kormány. Elmondása szerint, bizonyára minden feltétel megteremtődik ahhoz, hogy a kilencven napos határidőt tiszteletben tartsák.

Újságíróknak kifejtette, hogy pontos dátum még nincs az ülést illetően, ugyanis a feltételnek szabható döntéseknek, álláspontoknak csak egy részét ismerik. – A választói akarat az, amit ismerünk. Ennek eredményeképpen azt látjuk, hogy egészen biztosan a Szerb Haladó Párt adja a következő kormány elnökét, ugyanis így döntöttek a választópolgárok. Azt, hogy ki lesz a SNS partnere, ebben a pillanatban nem lehet egészen pontosan meghatározni, de nagy valószínűséggel állítható, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség partner lesz.

A Szerb Haladó Pártnak kell meghoznia azt a döntést is, hogy személy szerint ki milyen feladatot kap az előttünk álló négy évben, ki lesz a kormányfő. A kormányfőnek pedig meg kell határoznia a programot, illetve a kormány személyi összetételét. A következő napokban ezek a döntések egészen biztosan megszületnek, és azt követően a szükséges tárgyalásokat le tudjuk bonyolítani – magyarázta Pásztor István.

A vajdasági parlament elnöke hozzátette, az ülés napján két parlamenti ülést tartanak- Az elsőn elfogadásra kerül az a döntés, amely a jövőbeni közigazgatás struktúráját határozza meg, a másodikon pedig ennek alapján, a kormányalakítással megbízott személy javaslatokat tesz a jövőbeni kormány összetételével kapcsolatban. Mindezek mellett, erre a napra még egy napirendi pontot javasolok, ez pedig a parlamenti munka testületeinek a kinevezése, így ezekkel a döntésekkel gyakorlatilag befejezettnek tekinthető a parlament és kormány megalakítása. December végéig egy aránylag élénk, dinamikus parlamenti munka folyik majd. Én azt várom, hogy, úgy a képviselőház, mint a kormány munkáját ugyanolyan hangulat uralja, mint ami jellemző volt első négy évben, együttműködési szándék, normális, argumentumokkal történő viták terepének a biztosítása. Azt gondolom, hogy ez mindannyiunk érdeke. Erről volt ismert a vajdasági parlament és a vajdasági kormány működése az előző években is. Fontosnak tartom, hogy ez megmaradjon – hangsúlyozta a vajdasági parlament elnöke.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek