Online jótékonysági koncert a magyarberkeszi templom orgonafelújítására - Külhoni Magyarok
Hírek

Online jótékonysági koncert a magyarberkeszi templom orgonafelújítására

Online jótékonysági koncertet rendez Teleki Miklós orgonaművész közreműködésével a Nemzeti Összetartozás Alapítvány csütörtökön, a bevételből az erdélyi magyarberkeszi református templom orgonájának felújítását támogatják – tájékoztatta az alapítvány kedden az MTI-t.


A koncertet csütörtökön 19 órai kezdettel az alapítvány YouTube-csatornáján láthatják az érdeklődők. Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész a székesfehérvári evangélikus templom Aquincum-Apertum orgonáján adja elő Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Théodore Dubois, César Franck és Liszt Ferenc darabjait.

A Nemzeti Összetartozás Alapítvány jótékonysági rendezvényével fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy a pandémia idején se feledkezzünk meg a Kárpát-medencei magyarság összetartozásáról. Az online koncert bevételét az erdélyi magyarberkeszi református templom orgonájának felújítására fordítják.

A szervezők arra kérik a nézőket, hogy a koncert belépőjegyére szánt összeget adományként utalják el a Nemzeti Összetartozás Alapítvány bankszámlájára, a számlaszám az alapítvány holnapján – https://noa2020.hu/online-jotekonysagi-orgonakoncerttel-segitunk-erdelynek/ – megtalálható.

Az észak-erdélyi Magyarberkesz Nagybányától délre található, többségében reformátusok lakta falu, amely a magyar kultúra őrzője a történelmi Kővárvidéken. A település középkori eredetű templomának orgonája 1904 óta szolgálja a gyülekezetet. Az értékes, ám rossz állapotú hangszer restaurálására a közösség a templom felújításával együtt vállalkozott, azonban az orgona megmentéséhez további forrásokra van szükségük – olvasható az alapítvány közleményében.

MTI

Kapcsolodó cikkek