Online rendezik meg a Máért és a diaszpóratanács ülését - Külhoni Magyarok
Hírek

Online rendezik meg a Máért és a diaszpóratanács ülését

Az idén a koronavírus-járvány miatt online módon rendezik meg a Magyar Állandó Értekezletet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács ülését november 26-án – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége online közgyűlésén szombaton.

Potápi Árpád János óriási dolognak nevezte, hogy a nyugati magyar szervezeteket össze tudják fogni, koordinálni tudják a magyar diaszpórapolitikát. A nemzetpolitikai államtitkár felidézte: tavaly októberben döntött az Országgyűlés arról, hogy 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz. Reménykedtek, hogy számtalan programot tudnak megvalósítani, megemlékezve 1920-ról, a trianoni békediktátumról, nemcsak a kudarcokról, a megpróbáltatásokról, hanem az elmúlt száz év sikereiről is.

– Mert minden nehézség ellenére a magyarság a Kárpát-medence legerősebb nemzete – fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy a vesztes 20. század után a 21. századnak nyertese lesz a magyarság.

Kifejtette: a járvány két periódusában nem csupán Magyarország, az anyaországi magyarok, hanem a diaszpóra magyarsága is a négy fal közé szorult, a programokat át kellett helyezni az online térbe. Ezáltal ugyanakkor olyan embereket tudtak megszólítani, akikre nem is számítottak, újak a nemzetpolitika területén. Az új eszközöknek köszönhetően több tízezer embert tudtak elérni, és remélte, őket a jövőben is meg tudják tartani a nemzetpolitikának. Kitért arra, hogy most tartanák a Magyar Diaszpóra Tanácsot, illetve a Magyar Állandó Értekezletet, ezeket az idén is megrendezik, de szintén online formában. Közlése szerint november 26-án délelőtt tartják a Magyar Állandó Értekezletet és délután a Magyar Diaszpóra Tanácsot. Felidézte: idén 28 országból 111 oktatási szakember vett részt a hét végi magyar iskolák találkozóján, jelenleg 250 ilyen iskoláról tudnak.

A diaszpóra magyarságát felkaroló Kőrösi Csoma Sándor- (KCSP) programról és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-programról szólva kiemelte: ezek a zászlóshajói a nemzetpolitikának. Kifejtette: a KCSP-ben indulása óta 625 ösztöndíjas vett rész, 29 országban segítve a világ magyarságát, az ösztöndíjasok egyházi feladatokba is bekapcsolódtak. Eddig 45 ezer magyart tudtak elérni a diaszpórában. Március közepe óta az ösztöndíjasok nagyrészt távmunkában látják el a feladatukat. A KCSP-t idén nem tudták meghirdetni a koronavírus-járvány miatt, amint lehetséges, újból meghirdetik a programot – jelezte Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkár elmondta még: 2020-ban 364 millióból 261 pályázat megvalósulását támogatták a diaszpóra területén.

– Ebből 116 a Nyugat-Európai Országos Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) és tagszervezeteinek pályázata volt, összesen 141 millió forint értékben. A nagyságrend a keretösszegeknél jövőre is hasonló lesz, és a pályázatok is hasonlók lesznek. Egyetlen programot sem szüntettek meg, folytatásuk biztosított – hangsúlyozta.

Potápi Árpád János beszámolt arról is, hogy az oktatás területén jelentős az előrelépés, a sárospataki református kollégiumban diaszpóraosztály indulásáról döntött a kormány, ami ötéves angol–magyar képzésként indulhat. A felsőoktatásban a cél, hogy minél több magyar fiatalt tudjanak visszahozni, akik magyarul tanulhatnak.

– A 2020 – az erős magyar közösségek éve programjai közül kiemelte a Miénk a város című játékot, a június 4. alkalmából meghirdetett videópályázatot. A Határtalanul! programot szintén le kellett állítani a járvány miatt – jegyezte meg, hozzátéve: ha minden jól megy, jövő tavasszal nem százezer gyermek kerekedik fel, hanem ennek a duplája. Elhangzott: a szombati közgyűlésen tíztagú elnökséget választottak, a szervezet vezetője Bihari Szabolcs lett Svédországból.

A nemzetpolitikai államtitkár elmondta még: 2020-ban 364 millióból 261 pályázat megvalósulását támogatták a diaszpóra területén. Ebből 116 a NYEOMSZSZ és tagszervezeteinek pályázata volt, összesen 141 millió forint értékben.

Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek