Orbán Balázs: a tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés - Külhoni Magyarok
Hírek

Orbán Balázs: a tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés

Magyarország számára a tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés, ezért kulcsfontosságú, hogy legyen egy speciális intézményrendszer, amely felkészíti a jövő politikai, gazdasági, kulturális elitjét – mondta Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Olyan tehetséges fiatalokra van szükség, akik „elkötelezetten patrióták”, ugyanakkor jól ismerik a körülöttük lévő világot és értik Magyarország helyzetét, beágyazódását a globalizálódó világba – jelentette ki.

Orbán Balázs, aki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, közölte: az MCC az általános iskola felső tagozatán, a középiskolákban, a felsőoktatásban tanuló tehetségeknek és a diplomás fiatal felnőtteknek is ad képzést.

Elmondta, terveik szerint a 19 megyeszékhelyen és 16 másik magyarlakta városban is jelen lesz a Kárpát-medencében az MCC. Hozzátette, céljuk az, hogy mintegy 10 ezer fiatallal tudjanak foglalkozni, ami a jelenlegi szám mintegy négyszerese.

A legtehetségesebb magyar gyerekek ott vannak minden oktatási intézményben és nagyon sokféle képzési formában tanulnak – indokolta a hálózat kibővítését.

Közölte, alapvetően támogatják a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kormányzati terveket, ugyanakkor meggyőződésük, hogy az egyetemi rendszer átalakítása, megújítása és modernizációja mellett szükség van egy tehetséggondozási intézményrendszerre, amely „gyorsítópályát” kínál a legtehetségesebb hallgatóknak.

Emlékeztetett, az Országgyűlés idén döntött arról, hogy a 25 éve működő MCC lesz az egységes szakmai elvek mentén működő Kárpát-medencei tehetséggondozás bázisa. Az MCC nyáron közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult; ez azt jelenti, hogy függetlenné vált az államtól és az eredeti alapító családtól.

Közölte, az MCC új, komoly nemzetközi hírű, alapvetően patrióta, független szakmai stábjának feladata lesz az egyetemi képzések vezetése. Kitért arra is, hogy a gellérthegyi, Somlói úti épületeket is megújítják. A sajtónak kiosztott tájékoztató szerint az MCC budapesti központja addig a belvárosba költözik.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója azt mondta, az övék talán az egyetlen intézmény az országban, amely általános iskolás kortól az egyetem végéig és az alumni-rendszeren keresztül utána is foglalkozik a diákjaival.

Szerinte a társadalmi mobilitás záloga az, hogy ha valaki tehetséges, dolgozni vagy tanulni akar, akkor teljesen mindegy, hogy milyen családi, iskolai háttérből érkezik, az MCC felkarolja és megadja számára azt a plusz tudást, képzést, amire szüksége van.

Közölte, az MCC egyetemi programja is megújul, ennek egyik eleme a különböző oktatási intézményekből érkezőknek szóló, hasonló tudásszintre segítő képzés, amely után szakosodhatnak a fiatalok, később pedig vezetőképző akadémiához csatlakozhatnak. Az egyetemi képzésen egyebek mellett jogi, társadalomtudományi, közgazdasági, pszichológiai és médiaiskola működik.

Arról is beszélt, hogy az MCC személyre szabott ingyenes képzést nyújt, és ettől az évtől már ösztöndíjat is tudnak biztosítani, valamint nemzetközikarrier-lehetőséget és gyakornoki programokat.

MTI

Kapcsolodó cikkek