Orbán Viktor Johannis nyilatkozatáról: a legrosszabb antidemokratikus időszakokban sem hallottunk ilyet - Külhoni Magyarok
Hírek

Orbán Viktor Johannis nyilatkozatáról: a legrosszabb antidemokratikus időszakokban sem hallottunk ilyet

Orbán Viktor miniszterelnök értetlenséggel figyeli Klaus Johannis román államfő nyilatkozatát, mert szerinte ilyen mondatokat „a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából.”

A kormányfő erről pénteken beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az interjúban szó volt a román államelnök minapi nyilatkozatáról is, amelyben Klaus Johannis az ellenzéki szociáldemokratákat „Erdély magyaroknak adásával” vádolta. Ennek kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: a román elnök személyében egy tiszteletreméltó embert ismert meg, aki kiáll az elvei mellett, így Magyarország tiszteli Romániát és elnökét.

A miniszterelnök elmondta, ezért is értetlenséggel figyeli a történteket, mert ilyen mondatokat „a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából.”

„Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. (…) Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk” – idézte az MTI Orbán Viktort. A kormányfő jelezte: nem tudni, provokációról, „balesetről” vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

A miniszterelnök azt javasolta, várjunk, hogy ez kiderüljön, és Magyarország inkább törekedjen a jószomszédi kapcsolatra, adja meg a tiszteletet a románoknak, de ugyanezt elvárja a Romániában élő magyarok, a magyarországi magyarok és a magyar államiság iránt is.

Mint ismeretes, Johannis szerdán azzal kapcsolatban mondott televíziós beszédet, hogy a bukaresti parlament alsóháza április 23-án hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet két RMDSZ-es képviselő, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt nyújtott be tavaly decemberben és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki. Johannis kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Magyarul köszöntve a PSD elnökét feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor cserébe a megegyezésért?

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas nyilatkozatnak nevezte Klaus Johannis állásfoglalását, és több tiszteletet kért a magyaroknak a román államelnöktől. Elítélte Johannis magyarellenes megnyilvánulását a Fidesz is. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár úgy foglalt állást: Johannis kijelentései nemcsak rendkívül tiszteletlenek és arrogánsak, de mélységesen sértőek mind a székelyföldi és erdélyi magyarságra, mind Magyarországra és a magyar kormányra nézve.

MTI

Kapcsolodó cikkek