Összetartozás: Székelyföld, a szórvány és az anyaország ünnepelt Sepsiszentgyörgyön - Külhoni Magyarok
Hírek

Összetartozás: Székelyföld, a szórvány és az anyaország ünnepelt Sepsiszentgyörgyön

Több órás gálaműsorral, a nemzeti összetartozás jegyében ünnepelt Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a szórványbeli és az anyaországi meghívottakkal a magyar kultúra napjának előestéjén. Ez alkalommal Albert Ernő nyugalmazott tanárnak, néprajzkutatónak adták át a Háromszék kultúrájáért díjat.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke házigazdaként köszöntötte a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban összegyűlt közönséget: „Ezerszáz évvel a honfoglalás után, száz évvel a trianoni trauma után mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!” – fogalmazott. Hangsúlyozta, nemcsak túléltük ezeket a vészterhes időket, hanem ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotjuk, ahol más nemzetektől eltérően, van világos jövőképünk.

Kép: Vargyasi Levente – Székelyhon

A megyei tanács elnöke adta át a Háromszék kultúrájáért díjat Albert Ernőnek, akiről elmondta, tanítványaival évtizedeken keresztül mintegy háromezer csíki és háromszéki népballadát, illetve változatot gyűjtött össze, ezekből 425-öt közölt a Háromszéki népballadák című munkájában.

A nemzet megmaradása szempontjából az anyanyelv és a hagyományok megőrzése a legfontosabb – emelte ki az idén 88. életévét töltő Albert Ernő. „Mindig arra törekedtem, hogy a tanítványaim önállóan gondolkodó, alkotó, a népet, hazát szerető emberként nőjenek fel” – mondta Albert Ernő.

A gálaműsoron ünnepi beszédet mondott Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki kifejtette, 2020-ban azt ünnepeljük, hogy megmaradtunk a kultúráját és identitását őrző büszke nemzetként. „A 20. század vesztes évszázada volt a magyarságnak: szétszakítottság és üldöztetés, háborúk és pusztító ideológiák sújtottak bennünket. Most viszont újra lehetőséget kaptunk arra, hogy erőforrásainkat közösen felhasználva újraegyesítsük nemzetünket és együttes erővel valósítsunk meg nagy célokat. Azon dolgozunk, hogy a 21. század a magyarság győztes évszázada legyen” – fogalmazott.

Kép: Vargyasi Levente – Székelyhon

Az államtitkár beszédében köszöntet mondott az erdélyieknek a helytállásért. „Az itt élő magyar közösség minden időkben a magyarság többi tagja előtt járt: nemcsak a szellemi élet számos területén, hanem kötelesség, kötelezettségvállalásban is. Ha végigtekintünk nemzetünk történelmének gyászos epizódjain, akkor azt láthatjuk, hogy amikor már majdnem minden elveszett, amikor majdnem kicsúszott a kezünkből az irányítás, akkor a haza áthelyeződött ide, akkor a magyar államiságot a Kárpát-medencének ebben a rejtekében őrizték meg. Könnyebb lett volna közömbösnek maradni, de az erdélyi magyarok mindig készek voltak arra, hogy utat mutassanak a sötétségben, felelősséget vállaljanak az egyetemes magyar nemzetért. Köszönjük!” – emelte ki Potápi Árpád János.

A magyar kultúra napja tiszteletére szervezett gálán az anyaországi testvérmegyék és az Összetartozunk programban részt vevő szórványközösségek műsora volt látható. Részt vettek Békés, Veszprém, Zala, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun megyék küldöttei, valamint Hunyad, Szeben, Fehér, Brassó, Beszterce és Máramaros megye magyar közösségeinek képviselői is.

Kép: Vargyasi Levente – Székelyhon
Kép: Vargyasi Levente – Székelyhon

 

Székelyhon

 

Kapcsolodó cikkek