Összetartozásunk Tüze – gyujtsukmeg.ma - Külhoni Magyarok
Hírek

Összetartozásunk Tüze – gyujtsukmeg.ma

Az összmagyar cserkészet felhívására az államalapítás ezredik, Trianon századik és a kettős állampolgárságról szóló törvény tizedik évfordulójára emlékezve 73 ország 2500 településének 6100 pontján lobbant fel az emlékezés lángja világszerte, ahol magyarok élnek.

Néhány magyar cserkészvezetőnek a Kárpátok lábánál hiányérzete volt a karantén-szűkítette összetartozásnapi lehetőségek tárházában, ezért saját, igazi cserkész ötlettel álltak elő, amihez egyszerűen és sokan csatlakozhatnak. Korábban több alkalommal gyújtottak lánc-tüzeket a Kárpát-gerincen, ez alkalommal nem csak cserkészeknek szóló felhívást fogalmaztak meg: „2020. június 4-én 20:20-kor (budapesti idő) mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg Összetartozásunk Tüze! Minél több országban, településen, közösségben, családban csatlakozzanak ehhez az eseményhez azok az emberek, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik magukat.”

Az akció a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma tagszervezeteinek szervezésében, két héttel a békediktátum aláírásának évfordulója előtt indult. Én a Magyar Cserkészszövetség részéről kapcsolódtam be a szervezésbe. Az akciónak létrehozott honlapon – amelynek neve is beszédes: gyujtsukmeg.ma – regisztráció után a saját fiókba lehetett feltölteni az adatokat, amelyek interaktív térképre kerültek, megjelenítve a tűzgyújtó nevét, országát, települését és a tűz helyét.

Az felhívás futótűzként terjedt! A csatlakozó szervezetek, magánszemélyek és közösségek számának meredek emelkedését nagyrészt tömbmagyar és szórványterületek adták, de a diaszpórából és egzotikus helyekről is voltak jelentkezők.

Az akció híreit a Facebook oldala folyamatosan közölte. Naponta jelentek meg látogatottsági adatok, inspiráló videók és írások. A fiatalabbaknak szóló Instagram oldal nekik szóló stílusban vonta be őket az akcióba. Részben a szervezők kérése nyomán érkeztek képek és élménybeszámolók, ezeket a résztvevők folyamatosan töltik fel – június 10-ig tölthetik fel – a gyujtsukmeg.ma honlapon a profiljukba, ezzel egy világméretű online – később esetleg papíralapú – albumot készítve.

Volt, aki az időjárás miatt csupán három szál gyertyával tudott bekapcsolódni, de ezzel csak a látvány volt szerényebb, az #összetartozásunktüze összekapcsolt minket, hiszen valamennyi egyszerre lobbant fel, és így tízezrek imádkozták együtt a Miatyánkot, és énekelték a Himnuszt.

A cserkészetnek az emigrációban évtizedek óta fontos magyarságmegtartó szerepe van; lám, most is milyen ügyesen össze tudta kapcsolni a világ magyarságát. Boldog vagyok, hogy ezen a gyászos évfordulón én is be tudtam kapcsolódni abba a világméretű szeretetlángba, amely kifejezte, hogy bár sokfelé élünk a Földön, összetartozunk! Az Összetartozásunk Tüze nem hamvadt el június 4-én, hanem tovább ég – a szívünkben!

Techet Gábor, petofiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek