Ösztöndíjat és iskolatáskát kapnak a felvidéki magyar kis elsősök - Külhoni Magyarok
Hírek

Ösztöndíjat és iskolatáskát kapnak a felvidéki magyar kis elsősök

A Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózata segítségével. A határlezárás ellenére az ösztöndíjátadás tervezett menetrendjén nem változtatott a szövetség. A Felvidéken a tízezer forintos ösztöndíjakat a célalap vezetői és a pedagógusok segítségével juttatják el a gyermeküket magyar iskolák első osztályába írató szülőkhöz.

Az iskolakezdő gyermekek családjainak több mint félezer településen adják át az anyaország –közte több száz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját megköszönve a szülők felelős és helyes döntését, hiszen külhonban a magyar iskolaválasztás záloga a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásának. Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság irányába július eleje óta a határok lezáródtak. Szeptembertől a felvidéki magyarokat is fizikai határ választja el Magyarországtól.

Bizonytalanság övezi tehát a tanévet a Kárpát-medencében, ugyanakkor a Rákóczi Szövetség mindent megtesz azért, hogy a külhoni magyar családok érezzék, ebben a nehéz helyzetben is számíthatnak az anyaország társadalmára – tudjuk meg a szövetség által kiadott közleményből.

Horváth Judit, a Galánta és Vidéke Polgári Társulás (GaViT) szervezője, a célalap vezetője elmondta portálunknak, a régióban gördülékenyen megy az ösztöndíjak átadása, rengeteg segítséget kapnak az iskolák igazgatóságától és pedagógusaitól.

A Galántai járás magyar kis elsőseinek szülei a GaViT galántai irodájában és a felsőszeli székhelyen is átvehetik a tízezer forintos ösztöndíjat,

de az egyszerűbb megoldás érdekében több iskola úgy döntött a szülők az osztályfőnöknek és az igazgatónak adhatnak két tanú által igazolt meghatalmazást, amellyel a meghatalmazott átvehette az ösztöndíjat. Az átadások így sajnálatos módon a Rákóczi Szövetség központi irodájának képviselői nélkül valósultak/valósulnak meg Felvidéken. Az ösztöndíjakat és a hozzájuk tartozó szerződéseket augusztus 31. hétfő estig minden egyes célalap vezetőjéhez eljuttatták, akik elektronikus aláírással igazolták az átvételt.

Horváth Judit hozzátette, Galántai és a Vágsellyei járásban már az iskolák kétharmadához sikerült eljuttatni az ösztöndíjakat, az átadások a napokban be is fejeződnek.

A magyar iskolába íratott elsős diákok a tízezer forintos ösztöndíjon kívül egy szép, minőségi iskolatáskát is kaptak ajándékba a Rákóczi Szövetségtől, amelyet az intézmények nagyrészt a szeptember másodikai tanévnyitó keretén belül adtak át a kicsiknek.

A Vágsellye és Vidéke Célalap 114, míg a Galánta és Vidéke Célalap 165 ösztöndíjat oszthat ki.

Neszméri Tünde, Nyitra és Vidéke Célalap képviseletében elmondta portálunknak, a Nyitrai járásban húsz darab ösztöndíjat adnak át egy tervezett kis ünnepség keretén belül szeptember 23-án. A Szenc és Vidéke Célalap vezetője, Duray Rezső szeptember 9-én 50 ösztöndíjat oszt ki a járásban szeptember 9-én, a Szencen és a Félben tervezett átadóceremónián.

Ma7

Kapcsolodó cikkek