Pásztor: A nyugat-balkáni térségben az uniós csatlakozás 20 éve nem halad előre - Külhoni Magyarok
Hírek

Pásztor: A nyugat-balkáni térségben az uniós csatlakozás 20 éve nem halad előre

A Szerbiáról szóló uniós éves jelentés azért problematikus, mert nem igazolja vissza és elhallgatja azt az erőfeszítést, amit Belgrád megtett annak érdekében, hogy vállalását teljesítse – mondta Pásztor István, a tartományi házelnöke és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője az Újvidéki Rádiónak adott interjújában.

„A jelentés nem tud kilépni azokból a klisékből, amelyek politikailag kerültek meghatározásra. A járványhelyzettel kapcsolatban például Szerbia jobban teljesített számos területen, mint az uniós átlag” – tette hozzá.

Az uniós jelentést a VMSZ indítványozására a Fidesz európai parlamenti képviselői nem támogatták. Problémás továbbá, hogy a nyugat-balkáni térségben az uniós csatlakozás 20 éve nem halad előre – vélekedett. „Szerbiának érdeke a térség stabilitása. Ebben a tekintetben a magyar és a szerb kormány prioritásai egybeesnek” – mondta Pásztor.

A házelnök cinizmusnak nevezte azoknak az ellenzéki pártoknak a választások bojkottálásáról szóló tavalyi döntését, amelyek miatt a politikai többség akkor megengedő álláspontot alakított ki és lecsökkentette a választási küszöböt.

A VMSZ elnöke ismét arra szólította fel a polgárokat, hogy ne mulasszák el az oltást.

„Szerbiában, a nyugati országok többségével ellentétben, nem kell hónapokig várni az oltás felvételére, ráadásul szabadon választhat mindenki a rendelkezésre álló gyártók vakcinái közül. Van elegendő oltóanyag az országban. Abban a helyzetben vagyunk, hogy sok személyt beoltottak már, de nem elegendőt” – mondta Pásztor.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80