Pásztor Bálint: Nem csak a megfélemlítésnek, de a megbékélésnek is vannak eszközei - Külhoni Magyarok
Hírek

Pásztor Bálint: Nem csak a megfélemlítésnek, de a megbékélésnek is vannak eszközei

A megfélemlítésnek tudjuk, vannak eszközei, de ugyanígy vannak eszközei a tények felfedésének, az igazság elismertetésének, a megbékélésnek és a jövőbe tekintésnek is – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és a szabadkai városi képviselő-testület elnöke az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett hétfői szabadkai megemlékezésen.

Pásztor Bálint felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadkaihoz hasonló emlékhelyek az értelmetlen öldöklésről, a nemzeti vagy ideológiai alapú kivégzésekről tanúskodnak, az egyetlen járható út viszont csak a feltárás és a megbékélés.

„Ezen az úton cselekszünk, és felvállaltuk, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a körülmények feltárása, azoknak a tényeken, és csakis a tényeken alapuló tisztázása, az igazságnak megfelelő méltó lezárása érdekében, hogy akár személyes érintettként, akár közösségként tovább tudjunk lépni” – magyarázta a politikus.

A magyar és a szerb köztársasági elnök 2010-ben megállapodott abban, hogy felállítanak egy akadémiai vegyes bizottságot, amely a második világháborúban és azt követően elkövetett tetteket vizsgálja. A megbékélési folyamat kulcspillanata volt, amikor 2013-ban Csúrogon emlékművet állítottak a második világháborúban kivégzett ártatlan magyar és szerb áldozatok tiszteletére, amelyet Áder János magyar és Tomislav Nikolić akkori szerb elnök jelenlétében adtak át, és a két államfő közösen hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

Egy évvel később, 2014-ben pedig – hét évtized után – megszületett az a szerbiai rendelet, amely eltörölte a mészárlásokban legsúlyosabban érintett három település, Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó, a negyvenes évek végén született jogszabályt. Aleksandar Vučić jelenlegi elnök pedig – akkor még miniszterelnökként – részt vett az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen Szabadkán. Az volt az első alkalom, hogy a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél lerótta kegyeletét.

A Szabadkán található, Vergődő madár nevű emlékmű annak a Szabadkáról és környékéről elhurcolt több mint ezer – főleg magyar, horvát és német – embernek állít emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki szerb partizánok. Az emlékmű mellett található márványtáblákon 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta azonban újabb 215 áldozat maradványait találták meg, és a várakozások szerint hamarosan hat táblával kibővítik az emlékhelyet, hogy az újonnan azonosított áldozatok nevei is felkerüljenek a márványtáblákra.

MTI

Kapcsolodó cikkek