Pásztor István: „A jövő hét közepén írjuk alá a koalíciós megállapodást” - Külhoni Magyarok
Hírek

Pásztor István: „A jövő hét közepén írjuk alá a koalíciós megállapodást”

Pásztor István ma délelőtt Aleksandar Vučićtyal egyeztetett Belgrádban. Erről a VMSZ elnöke Facebook oldalán számolt be. „Örömmel nyugtáztuk, hogy a VMSZ és az SNS is készen áll az együttműködés folytatására” – írta Pásztor István.

A Vajdasági Magyar Szövetség Palicson megtartott ’56-os megemlékezése után Pásztor István közös interjút adott az újságíróknak, ahol az a kérdés is felmerült, hogy véletlen volt-e, hogy ma került sor a belgrádi találkozóra.

– A véletlen műve, hogy a találkozó éppen a mai napra esett, de lehet, hogy van egy kis szimbolikája, vagy engedjék meg, hogy én egy kis szimbolikát lássak ebben a körülményben. Folytattuk azt a beszélgetést, amit pár hónapja elkezdtünk és ma majdnem a végéig vittük. Az van előttünk, hogy mindenki ennek a megállapodásnak az elemeit verifikálja, mi ezt a mai este folyamán fogjuk megtenni a VMSZ elnökségi és tanácsülésén, a Szerb Haladó Párt pedig a hétvégén vagy a jövő hét elején. Valamikor a jövő hét közepe táján várható a megállapodás aláírása. Nyitott kérdés már nem maradt, mára sem maradt már sok nyitott kérdés, csak véglegesíteni kellett, amiben elvben megállapodtunk hetekkel, hónapokkal ezelőtt. Hálás vagyok a Szerb Haladó Párt elnökének, mert újból tanúbizonyságát tette, hogy érti a szándékunkat, érti az igényeinket és ebben partner kíván lenni. Ez a partnerség kölcsönös, mert ennek az országnak a felemelkedése a mi érdekünk is és úgy akarjuk az országnak a felemelkedését, hogy abban mi, magyarok, egyénileg is és közösségileg is boldogulni tudjunk és meg tudjunk maradni. Ez az, ami túlmutat ezen a mai megállapodáson, megőrzi a hosszabb távú együttműködésnek az esélyét és lehetőségeit. Bolond időket élünk, nemcsak a vírus miatt, hanem mindamiatt, ami itt, Európában történik. Azt gondolom, hogy nemcsak itt, Szerbiában, hanem úgy egyáltalán, a magyarok és a szerbek egymásra vannak utalva, partnerkapcsolatot kell, hogy építsenek, hogy erősítsék Európa azon részének az érdekeit, amelynek mi a polgárai vagyunk.

– Mikor derülhet ki, hogy ez az együttműködés például a VMSZ-es államtitkárok számában mit jelent?

– Ezt már ebben a pillanatban is tudom, de addig, ameddig a megállapodás nem kerül jóváhagyásra mindkét fél részéről, addig erről nem nyilatkozom a konkrétumok szintjén.

– A VMSZ választási teljesítménye feljogosíthatná a pártot, hogy miniszteri tisztséget szerezzen, mégis inkább államtitkári szinten vesznek részt a hatalomban. Miért?

– A bejelentések szerint az új kormányban egy szocialista és egy SPAS-os miniszter fog lenni, az összes többi miniszter a Szerb haladó Párt tagja lesz. Amikor mi a saját álláspontunkat kialakítottuk, ezt még nem tudtam, de jó, hogy ezt a döntést hoztuk, mert ezeknek a pártoknak a teljesítménye szavazatszámban is a miénk fölött van. Másrészről ennek a dolognak a részemről van egy politikai logikája, mégpedig az, hogy ha miniszterünk lett volna a kormányban, akkor az ő tevékenysége jelentette volna a VMSZ számára a politikai prioritást, hogy az ő sikerességét segítsük elő. Az a véleményem, hogy ez kevesebb a számos fronton zajló tevékenységnél, azaz a sok államtitkár munkáját segítő, számos helyi önkormányzat munkáját segítő és a tartományi érdekérvényesítést maximalizáló tevékenységnél. Ilyen szempontból azt hiszem, hogy az államtitkári tisztségek többet jelentenek, mint egy miniszteri tisztség. Lehet, hogy nem annyira látványos és melldöngetésre felhatalmazó tevékenységről van szó, ám eredményességének tekintetében előre mutatóbb és jobb.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek