Pásztor István: „Hatékony volt a koronavírus elleni küzdelem” - Külhoni Magyarok
Hírek

Pásztor István: „Hatékony volt a koronavírus elleni küzdelem”

A koronavírus elleni küzdelem terén hétfőn új időszámítás kezdődött. A szigorítások után most lazított első ízben az intézkedésein a kormány, ami azt jelzi, hogy fokozatosan normalizálódik majd a helyzet – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Pásztor István. A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy újranyílhatnak a piacok, s bizonyos szolgáltatások is újra elkérhetőek lesznek, rövidebb a kijárási tilalom is.

– Ezen döntések tükrében azt kértem a VMSZ-hez tartozó önkormányzati vezetőktől, hogy a jogszabályokat betartva tegyék meg azokat az intézkedéseket, amik lehetővé teszik például a piacok működését. A mai nap folyamán befejeződnek az erre irányuló előkészületi műveletek, s holnap megkezdődik a normál rend szerinti működés – jelentette be a pártelnök.

Pásztor István leszögezte: a környező országok vírus elleni küzdelmének tapasztalatait figyelembe véve úgy kell normalizálni a mindennapi életet, hogy az elért eredményeket ne veszélyeztessék. Nem reális azonban arra számítani, hogy máról holnapra a korábbi védelmi intézkedések a múlt részévé válhatnak.

Pásztor István értékelte az elmúlt hat hét intézkedéseit is, annak ellenére, hogy azok nem politikai, hanem egészségügyi intézkedések voltak.

– A szerb kormány hatékonyan és sikeresen vette fel a küzdelmet a vírussal szemben, függetlenül attól, ha pár nappal korábban születnek meg ezek az intézkedések, akkor a védelem még hatékonyabb tudott volna lenni. Olyan bátor intézkedésekre került sor, amelyek megállították a járvány robbanásszerű terjedését, másrészről pedig ki és átalakították azt az egészségügyi rendszert, ami a küzdelmet meg tudta vívni. Olyan határozatok születtek, amelyek szembe mentek az emberek kényelmi szempontjaival, de ha ezen szempontokat figyelembe vette volna a kormány, akkor másmilyen, rosszabb számok születtek volna a kór terjedésének kapcsán. Hogy mi is a világ része vagyunk, azt az is bizonyította, hogy itt is ugyanolyan támadások jelentek meg, mint amilyenek a környező országokban megjelentek az intézkedések és a demokráciaféltés relációjában. Én úgy gondolom, hogy a kormányzat intézkedései mértékletesek voltak, nem haladták meg azt a keretet, amik a védekezés szempontjából lehetségesek voltak – mondta a VMSZ elnöke.

Az egészségügy teljesítménye kapcsán Pásztor István köszönetet mondott az egészségügy minden dolgozójának:

– Emberfeletti teljesítményt raktak le a társadalom asztalára, s bebizonyosodott, hogy nincs igazunk, amikor negatívnak minősítjük az egészségügy állapotát, mert ha az olyan lenne, akkor nem sikerült volna mindaz, amit az elmúlt hetekben elkértek.

A pártelnök köszönetet mondott a polgároknak is, hogy partnerek voltak ebben a helyzetben.

A vajdasági számadatok alapján Pásztor István elmondta: itt sokkal kevesebb volt a fertőzött, ami azt jelzi, hogy jók voltak a tartományi egészségügyi kormányzati döntések, tanúskodik arról, hogy milyen állapotban van a vajdasági egészségügy, de arról is, hogy milyenek vagyunk mi, vajdaságiak. Vajdaság más, mint Szerbia többi része, s ez ezúttal is bebizonyosodott, nyomatékosította Pásztor István.

A VMSZ szerepéről is beszélt Pásztor István a koronavírus elleni harcban. Emlékeztetett egy március 17-ei megbeszélésre, amelyet a köztársasági elnökkel és kormányfővel folytattak többedmagukkal. Megállapították, hogy ez a harc nem lehet pártpolitikai kérdés, habár van politikai vetülete. Ugyanakkor figyelembe véve a VMSZ infrastruktúráját, emberállományát és tudását, a pártnak szerepet kellett vállalnia az adott helyzetben közösen az önkormányzati, egészségügyi, szociális és más struktúrákkal. A pártelnök emlékeztetett a tájékoztató kampányra, illetve elmondta, hogy felépítettek egy olyan rendszert, amelyben 780 aktivista működött közre, s 25 ezer megkeresésnek tettek eleget a hat hét alatt, elsősorban a 65 évnél idősebb személyeknek segítettek. A segítségnyújtás elsősorban ott volt kifejezett, ahol az önkormányzatokban a VMSZ-nek meghatározó szerepe van, mint például Magyarkanizsán, Zentán, Topolyán. A kisnyugdíjasoknak segélycsomagot osztottak, a költségvetési keretben meg kellett találni ennek a lehetőségét. A községekben ezek a folyamatok megkezdődtek és befejeződtek, vagy pedig folyamatban vannak.

A téma kapcsán Pásztor István kritikával illette a szabadkai önkormányzatot:

– A legrosszabb a helyzet Szabadkán, amire nem tudok magyarázatot adni. Arra kértem az önkormányzatban működő VMSZ-es politikusokat, hogy gyorsabban és hatékonyabban tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy az emberek megkaphassák a segítséget ugyanúgy, mint ahogyan a szomszédos önkormányzatokban már megkapták. Nem tudom elképzelni, hogy egy durván 5 milliárdos költségvetésben ne lehessen létrehozni egy 40 milliós keretet, amelyikből a 16 ezer nyugdíjasnak oda lehessen adni a csomagot. Ez az éves szabadkai költségvetésnek 0.8 százaléka.

Pásztor István szerint folyamatosan csörögnek a telefonok, az emberek kérdik, hogy ők mikor kapják meg a segítséget, illetve miért maradtak ki a csomagosztásból. A pártelnök szerint minél rövidebb időn belül megoldást kell találni Szabadkán erre a helyzetre.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek