Pásztor István: Mind tudjuk, mit jelent, hogy nem engedünk a ´48-ból - Külhoni Magyarok
Hírek

Pásztor István: Mind tudjuk, mit jelent, hogy nem engedünk a ´48-ból

Ha dacos, magyaros keménységünket akarjuk hangsúlyozni, akkor azt mondjuk, nem engedünk a ´48-ból, és mindannyian ugyanarra gondolunk: a nemzeti önrendelkezésre, a szuverenitásra és a népfelség elvének fontosságára – hangsúlyozta az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója alkalmából elmondott ünnepi beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vasárnap, Szabadkán.

Az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében a szerb kormány szerdán betiltotta a száz főnél tömegesebb beltéri rendezvényeket, így a március 15-i központi ünnepség is elmaradt. A kisebb, szabadtéri rendezvényeket, koszorúzásokat megszervezték, Pásztor István pedig televíziós felvételről mondta el ünnepi beszédét. Kiemelte, nem mondták le teljes mértékben az ünnepi rendezvényeket, ugyanis úgy ítélte meg, hogy „az elmúlt 172 évben is, 1848-tól a mai napig, számtalan olyan eset volt, amikor a napi kihívások nagyon nagyok voltak, és amikor ´48 emléke erőt adott a magyaroknak”.

„1848 március idusa a magyar nemzet felnőtté válásának ünnepe. Az a nap, amelyen nagykorúként és egyenrangúként lép be az európai nemzetek modernkori történetébe. Az egyénekből álló magyar nemzet, amely vérrel és vassal kivívja magának a döntés jogát, egységes a különbözőségben, egyenlő a küzdelemben, hazafi a nemzetben és nemzeti a hazafiságban” – hangsúlyozta a politikus.

A vasárnapi rendezvény lett volna a VMSZ választási kampányának nyitóeseménye, így beszédében Pásztor István a voksolásról is szót ejtett. Kiemelte, azért döntött úgy, hogy az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója legyen a kampány nyitónapja, mert hisz az ünnep erejében.

„A csata mindig az emberek lelkéért zajlik” – hangsúlyozta.

„Aki megnyeri az emberek lelkét, az nyeri meg a jövőt, vagy taszítja szakadékba a nemzeteket”- tette hozzá, majd úgy folytatta: erről mindig is az emberek döntöttek, és ebben a csatában egyetlen politikus sem győzhet, csak a döntést hozó emberek.

Pásztor István leszögezte: a Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen magyar érdekvédelmi szervezet a Vajdaságban, amely képes érvényre juttatni a magyarság akaratát.

Szerbiában a tervek szerint április 26-án tartanak általános választásokat, ám Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentette, előfordulhat, hogy néhány héttel elhalasztják a voksolást a járvány miatt.

MTI

Kapcsolodó cikkek