Pirityiné Szabó Judit Törökkanizsán és Martonoson megtekintette az anyaország által támogatott fejlesztéseket - Külhoni Magyarok
Hírek

Pirityiné Szabó Judit Törökkanizsán és Martonoson megtekintette az anyaország által támogatott fejlesztéseket

Törökkanizsára és Martonosra látogatott ma Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az anyaország által támogatott fejlesztések helyszínein jártak a két településen.

Énekszóval fogadták a vendégeket a törökkanizsai Szent György templomban, ahol nemrégiben felújítási munkálatok zajlottak. Ezt követően a templom szomszédságában álló Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola felújított és korszerűsített tankonyháját is megtekintették, ami nemrégiben ugyancsak a magyar kormány támogatásából újult meg. Ellátogattak továbbá a törökkanizsai katolikus temetőben felújított Tallián-kápolnához is.

Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosak a beruházások a magyar kormány támogatásával.

– Közel 40 millió forint került ide Törökkanizsára az elmúlt években. Ezek a beruházások, amelyeket a mai nap megtekintettünk, jórészt az oktatási, illetve az egyházi szférára vonatkoznak. Komoly támogatásokról van szó.

A körút Martonoson folytatódott, ahol elsőként az elmúlt időszakban nagy változásokon átesett helyi Művelődési Házhoz látogattak el a vendégek. Itt készülőben van az intézményhez tartozó könyvtár is, amely a magyar kormány 5,2 millió dináros támogatásából valósul meg a közeljövőben. A következő állomás a martonosi általános iskola volt. Szepesi Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint hamarosan teljes egészében megújul az épület.

– Az iskola felújítása a modern elvárásoknak megfelelően történik. Intézményünknek az idei tanévben 103 tanulója volt, a következő tanévtől 108 tanulóra számítunk, ami nagyon sokat jelent számunkra.

A találkozón Pirityiné Szabó Judit elmondta, hogy a vajdasági magyar közösség egyik legfontosabb ismérve, hogy mindig tud középtávon és hosszú távon is gondolkodni és előrelátóan fogalmazza meg a célkitűzéseit. – Mi ehhez próbálunk felcsatlakozni és segíteni az elsősorban közösségi létesítmények felújítását, felszerelését. Természetesen az identitásmegőrzés klasszikus területei mellett, az oktatás, a kultúra és a hitéleti kérdések mellett 2015-2016 óta a helyben maradást, az itthoni boldogulást segítő gazdasági vállalkozásokban is támogatást tud nyújtani a magyar kormány.

A látogatás a martonosi katolikus templomnál ért véget, amelyen jelenleg is zajlanak a külső és belső vakolási munkálatok, valamint a villanyhálózat teljes cseréje. A beruházás a magyar kormány több mint 10 millió forintos támogatásából valósul meg.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.