Polgármesterek és egyházi vezetők találkoztak Pusztafalun - Külhoni Magyarok
Hírek

Polgármesterek és egyházi vezetők találkoztak Pusztafalun

Ötödik alkalommal rendezték meg a polgármesterek és egyházi vezetők határon átnyúló találkozóját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pusztafalun.

Takács Viktor (Fidesz-KDNP), a község polgármestere a rendezvényen azt mondta: egy száznegyven lakosú falu is tud példát mutatni, ma már több környékbeli település keresi őket, hogy hozzájáruljanak a találkozó költségeihez vagy csatlakozzanak a külhoni településeket támogató, évek óta tartó adománygyűjtési akcióikhoz. Mindez azt igazolja, hogy egy ekkora közösség is hatékony tud lenni a nemzetpolitika területén – tette hozzá.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy száz éve igazi tragédia történt a magyar nemzettel, amikor országát példátlan módon megcsonkították. Ennek ellenére ünnepelni is van okunk, hiszen a szláv, latin és germán tengerben megmaradtunk, ami annak köszönhető, hogy a magyarok ragaszkodtak hitükhöz és nyelvükhöz is – jelentette ki.

Kiemelte: azóta felelősek vagyunk egymásért, anyaországiak a külhoni magyarokért és fordítva, éppen ezért meg kell találnunk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek segítségével megmaradhatnak, sőt fejlődhetnek is a magyar közösségek.

Zsukovszky Miklós, a Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegyéjének esperese elmondta: a megszűnés és ellehetetlenülés szélélről épült újjá közösségük Ukrajna megalakulása után, építették újjá egyházi életüket, alakították ki intézményeiket és kezdték el ismét missziós munkájukat. A legnagyobb gondjuk az elvándorlás, de érzik az anyaország és a magyar kormány támogatását, így Isten segítségével folyamatosan erőt nyernek a folytatáshoz – fogalmazott.

MTI

Kapcsolodó cikkek