Potápi: A jövőben bővíteni lehet a Vackor óvodát - Külhoni Magyarok
Hírek Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program Vajdaság

Potápi: A jövőben bővíteni lehet a Vackor óvodát

A szabadkai Vackor óvodába 106 gyerek jár, egy éves kortól 6-ig. Öt csoportban zajlanak a foglalkozások.


Hat óvodaközpont kialakítása, ötven állami iskoláskor előtti intézmény fejlesztése, nyolcvan játszótér kiépítése – ez csak néhány azon fejlesztések közül, amely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében valósult meg az elmúlt időszakban Vajdaságban. Az egyik ilyen beruházás egy teljesen új magyar óvoda létrejötte volt Szabadkán. Ez a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény, amely szeptember elseje óta működik.

A Vackor óvodába 106 gyerek jár, egy éves kortól 6-ig. Öt csoportban zajlanak a foglalkozások. A szülők pozitív visszajelzései mellett a gyerekek önfeledt mosolya is azt jelenti, hogy az intézmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az oviban nemcsak a magyar nyelven való tanulásra fektetnek hangsúlyt, hanem a magyar kultúrát és hagyományokat is előtérbe helyezik.

Katona Novák Ágnes, a Vackor óvoda megbízott igazgatója: “Magyar kultúrával ismerkednek a gyerekek. Megtartjuk az ünnepeket, az ünnepekhez kapcsolódó hagyományokat, szokásokat megismertetjük, felelevenítjük velük. Megtartottuk a magyar kultúra napját is, amit a gyerekek nagyon élveztek. Verseket, énekeket tanulnak.”

Az intézményben kiváló óvónők és szakemberek dolgoznak, akik nagy mértékben hozzájárulnak a gyerekek fejlődéséhez. A Vackor teljes egészében igazolta a hozzá fűzött reményeket – emelte ki dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke.

“Bizonyította a létjogosultságát. Ha végiggondoljuk ezt a gyermekszámot, amellyel működik, illetve azt, hogy mekkora igény van rá. Gyakorlatilag még két bölcsődei csoportot lehetne indítani.”

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár most járt először a Vackor óvodában. A politikus kiemelte, Vajdaságban nagyon jól működik a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program.

“Hat óvodaközpontot tudtunk kialakítani a Vajdaságban, nyolc mikrobuszt tudtunk vásárolni. Körülbelül ötven állami óvodának, bölcsődének a fejlesztését tudtuk megvalósítani. Emellett nyolcvan helyen építettünk játszóteret. Ezek közül a központok közül pedig kettő teljesen új, így a szabadkai és nemsokára át tudjuk adni Maradékon is az óvodaközpontot.”

Az ilyen fejlesztések által biztosítottuk, hogy minden magyar gyerek, köztük a vegyes házasságban születettek is, magyar óvodai ellátást kaphassanak – hangsúlyozta Potápi Árpád János. A mostani tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a jövőben bővíteni lehet a Vackor óvodát – szögezte le az illetékes államtitkár.

2022 a cselekvő nemzet éve a világ magyarsága számára. A tematikus év keretében a magyar nemzetpolitikai államtitkárság az elmúlt 10 év alatt kiépített intézményrendszer megerősítését és megvédését tűzte ki céljául. A tematikus év vajdasági nyitóeseménye kapcsán Potápi Árpád János ellátogatott a Szabadkai Városi Múzeumba, ahol jelenleg is folyamatban levő projektekről számoltak be neki, de a Vackor Óvodát is megtekintette.

Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek