Potápi: a magyar közösségek megerősítése Magyarországot élteti tovább - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Potápi: a magyar közösségek megerősítése Magyarországot élteti tovább

„Mindenütt, ahol megerősítjük a magyar közösségeket, egy csöppnyi Magyarországot éltetünk tovább” – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Gútán, ahol ünnepi beszédet mondott a magyar kormány támogatásával elkészült Gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont felújított épületének ünnepélyes átadásán pénteken.

A nemzetpolitikai államtitkár ünnepi beszédében a magyar kormány nemzetegyesítő munkájáról s annak közösségerősítő hatásairól szólt. Elmondta: a magyar kormány célja az, hogy mindenütt, ahol magyar emberek, magyar közösségek vannak, ezeket megerősítsék, hiszen ahol erre sor kerül, ott sikerül továbbéltetni Magyarországot is.

„Szimbolikus jelentőségű, hogy a nemzeti újrakezdés évében szinte nap mint nap új üzemeket, gyárakat adunk át, új munkahelyeket teremtünk, támogatjuk a családokat, és emellett a nemzetet újraegyesítjük, iskolákat, óvodákat építünk, s így van ez most Gútán is” – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Rámutatott: a gútai intézmény felújításának is nagy jelentősége van, mivel az ott tanuló gyerekek – a hit, a magyarság és a kultúra tekintetében – olyan többletet kapnak, amely más iskolákban nincsen meg. Kiemelte: valószínűleg nincs olyan magyarok lakta település a Kárpát-medencében, amely valamilyen módon ne élvezné a magyar kormány támogatását, s remélhetőleg ezt a nemzetegyesítő munkát sikerül majd a jövőben is folytatni.

Tóth Árpád, az iskolaközpont igazgatója az intézmény ünnepélyes átadóján kijelentette: az épület falainak építésével egyidejűleg egy másik építkezés is zajlott, ez utóbbi a helyi magyar közösségen belül, amelyet ugyancsak megerősített az intézmény jobbá, korszerűbbé tétele. Hozzáfűzte: a jövőben is minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy a jól felszerelt intézményt a keresztény hiten keresztül olyan tartalommal töltsék meg, amely nagyon jó alapot és tudást ad a diákoknak.

A most felújított iskolaközpont elődje, a nyolcosztályos Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium 1992-ben létesült, majd 2014-ben alapiskolával és óvodával iskolaközponttá bővült. A több mint kétszáz gyermeknek tanulási lehetőséget biztosító intézmény épületének felújítását a magyar kormány 2016 végén 1,8 millió euróval támogatta, a teljes körű átépítést mostanra sikerült befejezni.

MTI

Kapcsolodó cikkek