Potápi: a nemzetpolitika kulcsfontosságú szereplői a Kárpát-medencei magyar vállalkozók - Külhoni Magyarok
Hírek Július – vállalkozók

Potápi: a nemzetpolitika kulcsfontosságú szereplői a Kárpát-medencei magyar vállalkozók

A 10-11 éves magyar nemzetpolitika eredményének nevezte a Miniszterelnökség szakállamtitkára pénteken, hogy „a Kárpát-medencei együttműködés a gazdaság irányába tudott fordulni”. Potápi Árpád János hozzátette: a nemzetpolitika kulcsfontosságú szereplői a Kárpát-medencei magyar vállalkozók.

A politikus a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók VI. Találkozóján, Mezőkövesden elmondta: a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács fórumai tavaly novemberben döntöttek arról, hogy 2021 a Kárpát-medence térségében megvalósuló nemzeti újrakezdés éve lesz.

A gazdaságfejlesztési program először a Vajdaságban, majd Kárpátalján, a Felvidéken és a többi térségben indult el – közölte a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János hozzátette: ma már a korábbinál jóval magasabb szinten működnek a gazdaságfejlesztési programok, és megpróbálják egy hálózatba fogni a Kárpát-medencei vállalkozásokat.

A magyar kormány számos más országtól eltérő gazdaságpolitikát valósított meg a koronavírus-járvány időszakában. Ennek köszönhető, hogy Magyarország számolhat az egyik legnagyobb GDP-növekedéssel az Európai Unióban – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Közölte: a világjárvány okozta válság kezelése azért volt sikeres, mert a kormány felismerte, hogy a támogatásokat időben oda kell adni a vállalkozásoknak.

A kormány a vállalati szféra működését segítette például a bértámogatásokkal, és nem a munkanélküli járadékot növelte, ahogy a baloldal javasolta. Kiemelt szerepet kapott gazdaságpolitikájában a beruházások támogatása, ami a következő évek gazdasági növekedését teremti meg – mondta.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az államtitkárság 2015-ben kezdte meg a külhoni magyarság gazdasági megerősítését. Az első lépés a szakképzés megújítása volt, 2016-tól pedig folyamatos kapnak támogatást a külhoni magyar vállalkozóknak.

2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve, 2017 pedig a külhoni magyar családi vállalkozások éve volt, ekkor tették folyamatossá az együttműködést a külhoni magyar vállalkozókkal. 2016-ban szervezték meg első alkalommal a Kárpát-medencei vállalkozók nyári képzését Mezőkövesden, amely azóta hagyománnyá vált.

Tavaly a járványhelyzet miatt a találkozót csak online formában tudták megtartani.

MTI

Kapcsolodó cikkek