Potápi Árpád János: Az összefogásnak előbb-utóbb mindig megvan a gyümölcse - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi Árpád János: Az összefogásnak előbb-utóbb mindig megvan a gyümölcse

A műsorban többek között szó lesz a szerbiai választásokról és arról, hogy minek köszönhető a VMSZ sikere. A részletekről a Hír TV Magyarország élőben című műsorának Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt.


Újra egy másfajta értelmet kapott a közösségi érdekképviselet a tegnapi naptól. Nem csak mi miattunk, akik otthon élünk, hanem azok miatt, akik olyan soha nem látott számban jelentek meg tegnapelőtt és tegnap magyarországi rendszámtáblás autókkal, akik nem itt élnek már, de van nekik szavazati joguk. Nem azért jöttek haza, hogy szavazzanak, hanem azért jöttek haza, hogy a Vajdasági Magyar Szövetséget és a magyar politikát erősítsék. Soha ezt nem láttuk. Ennek az üzenete, remélem, én ezt így élem meg, hogy nem csak annak van tétje, hogy meg tudunk-e kapaszkodni, ennek nem csak mi miattunk van tétje, hanem úgy tűnik, hogy az emberek számára is fontos, hogy mi megkapaszkodjunk mert lehet gondolkodnak abban, hogy egyik-másik vissza fog majd tudni oda jönni – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Potápi Árpád János elmondta, ha az elmúlt éveket is szemügyre vesszük, akkor elmondhatjuk, hogy akár köztársasági, tartományi vagy helyi szinten a VMSZ sikeres volt. Most azonban az eddigi eredményeiket is sikerült felülmúlniuk, melyre méltán büszkék lehetnek. Azonban ez nem csak az ottani magyarok, hanem az egész magyar nemzet sikere és jó példával járhat elől a kevésbé sikeres régiók számára.

Az összefogásnak előbb-utóbb mindig megvan a gyümölcse – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A legjobb kampány maga a munka, az elmúlt években, amit a VMSZ végigcsinált a Vajdaságban a magyarság érdekében, az meghozta az eredményét. A célokat az ottani emberekkel karöltve határozták meg, ezek mögé sok esetben be tudott állni a magyar kormány és segítséget tudott nyújtani.

Arra a kérdésre, hogy az egységes politizálás vezethet-e eredményre más utódállamok esetében is Potápi Árpád János elmondta, hogy az egységesre összefogásként gondolt, nem feltétlen egy pártnak kell lennie a vezetőerőnek, hanem érdemes kompromisszumok mentén felállítani a listát, úgy, hogy minden érintett magyar pártnak legyen helye a pártszövetségben. Romániában 2 választás lesz idén, az egyik szeptember 27-én a másik pedig december elején. A román pártpalettán meghatározó az RMDSZ szerepe, a magyarság közel 80 százaléka őket támogatja. Potápi Árpád szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar szavazókat mögéjük tudják gyűjteni. A politikában nem mindig érvényesül a 2+2=4 elv, van, hogy ez a szám inkább 5 vagy 6, hiszen az összefogás és az ahhoz hasonló szimpatikus politikai lépések sok szavazót vonzanak.

Kapcsolodó cikkek