Potápi Árpád János: Azt szokták mondani, hogy aki gyorsan segít az kétszeresen segít - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi Árpád János: Azt szokták mondani, hogy aki gyorsan segít az kétszeresen segít

A Trianon utáni száz év magány korszaka véget ért. A Magyar Állandó Értekezlet tagjai szerint a 2021 az újrakezdés éve lesz. Hogyan lehet egyben tartani a külhoni magyar közösségeket? A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt a témáról.

Köszöntötte videóüzenetben a Magyar Állandó Értekezlet résztvevőit Orbán Viktor. A pandémia miatt az online térben megtartott ülésen a külhoni magyar szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy a Kárpát-medencében magyarnak lenni már nem hátrány, hanem előny. A közösségek azonban csak akkor maradhatnak meg, ha erős magyar érdekképviselettel rendelkeznek. A MÁÉRT idei zárónyilatkozata szerint a Trianon utáni száz év magány korszaka véget ért, 2021 pedig az újrakezdés éve lesz.

Potápi Árpád János elmondta, hogy a külhoni magyarokat támogatja, segíti a kormány.

Számunkra minden magyar fontos, bárhol is éljen

A magyar kormány maszkokat, védőfelszereléseket, lélegeztetőgépeket adományozott és adományoz a pandémia során. Amely a külhoni magyar és a többségi nemzet tagjainak is jelentős és gyors segítséget jelent.

Azt szokták mondani, hogy aki gyorsan segít az kétszeresen segít

Az államtitkár közölte, hogy az idei volt a 10. évfordulós ülése a Diaszpóra Tanácsnak. Az Állandó Értekezletnek pedig a 19. volt.

Kijelentette továbbá, hogy a járvány ellenére folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy a magyar közösségekkel ,nemzetrészekkel tarthassák a kapcsolatot. Az Összetartozás Évének eseményei online valósultak meg, a két legfontosabb nemzetpolitikai fórumot még sosem tartották így. A Diaszpóra Tanács üléséhez ilyen módon több, mint 80 szervezet csatlakozott, akik kíváncsiak voltak arra, mi történik a Kárpát-medencében, milyen rendeleteket hoz a magyar kormány.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kifejtette, ha nemzetpolitikáról, magyar identitásról van szó, akkor arról van szó, hogy az intézményrendszerünket folyamatosan erősíteni kell, fontos, hogy a fiatalokat is be tudják hozni a magyar vérkeringésbe, az oktatás, a kutúra, tudomány, gazdaság és a sport területén is egyre inkább beszélhetünk egységes Kárpát-medencéről, továbbá fontos, hogy a magyar politikai érdekképviselet is erős maradjon és folyamatosan erősödjön.

Számtalan példa akad szerencsére pártok, szervezetek megerősödésére, legjobb példaként emelte ki a Vajdaságot, hiszen Pásztor István és pártja szerepe rendkívül fontos szerepet játszik, Ő a híd, a kapocs a magyar-szerb kapcsolatokban.

Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában a parlamenti választások esetén teljes lett az összefogás, és szeretné megkérni azokat, akik rendelkeznek román okmányokkal akár a diaszpórában, akár itthon, hogy menjenek el és támogassák az RMDSZ jelöltjeit a választások során.

Hír TV

Kapcsolodó cikkek