Potápi Árpád Madéfalván: „most aláírásunkkal tudunk harcolni önmagunkért” - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi Árpád Madéfalván: „most aláírásunkkal tudunk harcolni önmagunkért”

Ünnepi szentmisén vett részt, majd a nemzeti összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet Potápi Árpád János, a Miniszerelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Madéfalván, a Székely Autonómia Napján.

A délelőtt istentiszteletet a helyi lelkész, Bartalus Zoltán celebrálta a Siculicidium Kápolnában. Háláját fejezte ki, hogy három évvel ezelőtt a magyar állam hathatós támogatásának köszönhetően felszentelhették a modern templomot.

Jó tudni, hogy az összetartozás évében olyan magyar kormány áll mögöttünk, amely valóban az összetartozás megerősítésén munkálkodik – köszönte meg a látogatást.

A szentmisét követően Potápi Árpád emlékeztetett, hogy tavaly ősszel a magyar országgyűlés a 2020-as évet a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította. A Kárpát-medence és a nagy világ magyarjai számára szerettünk volna lehetőséget nyújtani, hogy közösen emlékezhessünk meg a száz éve történt – Trianoni döntés – eseményekre. Nemkülönben emlékezzünk azokra, akiknek köszönhetően ma is itt vagyunk, akik a vállukon vitték tovább az országot és a nemzetet – mondta. „Mit tesz minket mássá a többi nemzettől? Minket magyarrá tesz a közös történelmünk, nyelvünk, származástudatunk és ünnepeink” – fejtette ki Potápi.

Mint emlékeztetett, a Székely Nemzeti Tanács határozata alapján 2015 óta október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja. „Ilyenkor őrtüzeket, mécseseket gyújtunk szerte a világon, ahol magyarok élnek. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy megfogalmazzuk kéréseinket az autonómia kapcsán, hogy kifejezzük, mi is részesei vagyunk a világnak – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: ennek érdekében a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésre egymillió kétszázötvenezer aláírás ugyan összegyűlt a májusi határidőig, de az országokra lebontott kvóták nem mindenhol érték el a küszöböt.

Bár Romániában, Szlovákiában és Magyarországon összegyűlt a szükséges aláírás, arra kérem önöket, főként a Nyugat-Európában élő ismerőseiket, rokonaikat is buzdítsák az aláírás fontosságára, hogy a történelmi régiók létrehozása megtudjon történni. Mindaddig, amíg az érintettek nem akarják az autonómiát, addig nem tudunk autonómiáról beszélni. Most az aláírásunkkal tudunk harcolni önmagunkért – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Madéfalva kapcsán jelezte, hogy mint a település díszpolgára szívén viseli az ottlakók sorsát. „Eddig is több fejlesztéssel tudtunk segíteni a település fejlődését, és ez a jövőben sem fog változni. A régi-új önkormányzat kéréseinek igyekszünk továbbra is eleget tenni, most elsősorban a Jézus Szíve-Kápolna felújításában vállalunk szerepet – mondta, aláhúzva, a tervek szerint 2022-ben a búcsú alkalmával remélhetőleg felszentelhető lesz a templom új pompájában.

Kapcsolodó cikkek